FACEBOOK

80% от новините научавам от РСМ, премиерът не ме информира: Външният министър

Кабинетът води 2 външни политики за Скопие: Дипломат №1

“Продължаваме промяната продължават да живеят с убеждението, че държавата е едно НПО”, заяви външният министър Теодора Генчовска на закрито заседание в НС, поискано от депутатите във връзка с позицията на страната ни по отношение на Република Северна Македония  (РСМ) и появилите се отвън информации, че премиерът е обещал до края на юни България да вдигне ветото над Скопие.

Напомняме, че миналата седмица шефът на парламентарната комисията за външни работи на   и бивш външен министър в кабинета на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви, че “вече има проектодокумент, който циркулира между Скопие и София”.  “С документа са запознати и премиерите, и външните министри на двете държави", подчерта той. Това се оказа поредният път когато новината се появи от чужди източници за действието на кабинета спрямо югозападната ни съседка.

“България има две външни политики, едната е на премиера Кирил Петков и неговите  външнополитически съветници, а другата - на Външното министерство”, констатира   Генчовка.

Министърът призна пред депутатите, че ситуацията във външната политика е скандална. Тя разкри, че като външен министър научава 80% от нещата по отношение на РСМ от Скопие. От приятели в съседната ни страна тя научила, че Петков и Ковачевски са се договорили за ново междуправителствено заседание. Това означава, че зад гърба на коалиционните партньори и легитимните държавни институции премиерът и външнолитическият му съветник Весела Чернева прокарват външна политика в ущърб на националните интереси.

“Във Външно министерство не е постъпила нито една паметна бележка от срещите на Петков с представители на македонската страна”, подчерта Генчовска, а това е нарушение на закона.

“Свършената работа на тази комисия е нула”, заяви министърът по отношение на междуведомствената Историческа комисия, за която Петков редовно се хвали. Напомняме, че Генчовска е от квотата на ИТН, а през последните формацията категорични твърдяха, че няма да позволят безусловен старт на европреговорите за РСМ.

“България обеща да пусне РСМ в ЕС до юни”, обяви пред европейските медии и външният министър на Германия Аналена Бербок. Тя посочи, че е обсъдила темата в двустранен разговор с Генчовска в Люксембург.

“България да изчисти проблемните въпроси, свързани с РСМ, за да могат Скопие и Тирана да започнат преговорите още през първата половина на годината”, настоя настоя №2 в кабинета на Германия.

Припомяме, че още в края на януари министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан изрази надежда, че междуправителствена конференция с РСМ и Албания може да се състои още по време на френското председателство на ЕС. То приключва на 1 юли, т.е. има поставен срок до 30 юни. И тогава новината пристига не от София, а от Париж.

“Имаме много фокусирани срокове. Поставихме си няколко поетапни цели, които трябва да бъдат постигнати. РСМ има място в европейското семейство, колкото се може по-бързо. Нашето правителство е ангажирано да постигне този резултат, колкото се може по-експедитивно”, заяви самият Петков преди седмици.

 

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени