FACEBOOK

59:29% ЗА служебния кабинет

Положителна обща оценка за служебното правителство, запазващ се положителен рейтинг на президента Румен Радев, все така преобладаващи негативни оценки за посоката на развитие на страната, но обратната оценка - че България върви към по-добро - бележи ръст с над 10% спрямо миналата есен.

Това са част от изводите от социологически сондаж в рамките на ежемесечната изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Данните показват, че 58,9% от анкетираните одобряват служебното правителство с премиер Стефан Янев. 28,8 на сто е делът на гражданите, които не одобряват временното правителство. Останалите 12,3 на сто от респондентите не могат да дадат еднозначен отговор.

Одобрението за служебното правителство "преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците на ГЕРБ", коментират от социологическата агенция. Според анализа равносметката от дистанцията на времето тепърва ще става важна, тъй като обикновено за масовото съзнание са необходими повече месеци, за да се достигне достатъчна разпознаваемост и запознатост.

"На практика тази оценка е реципрочна на оценката на предходния кабинет и показва обществено успокояване. То личи и в отговорите на традиционния за „Галъп интернешънъл болкан“ въпрос, като цяло, накъде върви България. В този въпрос от десетилетия преобладават негативни отговори, но в последните месеци техните дялове спадат и започват да се връщат на нивата преди коронавируса и политическата криза в страната.

Сега 26,3% казват, че страната върви към по-добро, при 52%, които намират, че върви към по-лошо. Само преди месеци обаче – през отминалата есен – дяловете на позитивно настроените бяха слезли до нива около 16%, а на негативно настроените – се бяха повишили дори и до 67%.", припомнят от социологическата агенция.

Положителните оценки за кабинета, според "Галъп интернешънъл болкан", са свързани и с традиционния авторитет на президента, който сега дори укрепва. Личното доверие в Румен Радев е 64,3%, а недоверието е 22,2%. От анкетираните 12,5% на сто се колебаят по отношение на оценката си за държавния глава, а едва 1% от хората не са чували за Румен Радев.

"Основните (и почти единствени) опоненти на Радев са привържениците на ГЕРБ. Доверието в Радев в последните месеци на практика расте – вероятно причината са именно действията на служебния кабинет. Така Радев запазва мястото си на най-харесвана фигура в българския политически процес и на единствена фигура с положителен рейтинг - т.е. доверие, надвишаващо недоверието", обобщават от "Галъп".

Коронавирусът и ваксинацията

"Има известно обществено успокояване. На прага на очакваните ръстове на COVID-19 у нас, двама от всеки петима твърдят, че не са ваксинирани и няма да се ваксинират", става ясно от анализа на агенцията.

Видно от графиката, едва 4,2% от анкетираните отговарят, че са получили една доза ваксина срещу коронавируса, а за ваксинирани с две дози се обявяват 16,7 на сто от запитаните. Според анализа на агенцията този резултат отговаря и на официалната статистика за ваксинационния процес у нас.

"Не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам срещу коронавирус" отговарят 27% от респондентите.

Цели 41,8% от гражданите обаче заявяват, че не са ваксинирани и няма да се ваксинират.

Около една десета се затрудняват да отговорят.

"Сравнително високо число на откази от ваксинация се дължи на комплексни фактори, като не на последно място вероятно идва и високият дял на преболедувалите у нас. Делът на отказващите ваксинация преди предходната вълна на вируса беше 48%, т.е. малко по-висок в сравнение с юли", обобщават от "Галъп интернешънъл болкан".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени