FACEBOOK

ДБ ще даде принос във всякаква роля: Хр. Иванов

“Намираме се на кръстопът и този парламент има съдбовна отговорност да излъчи правителство”, заяви съпредседателят на Демократична България (ДБ) по време на консултациите при президента Румен Радев преди връчването на мандат за съставяне на правителство.

"Избирателят ни даде сложна задача за решаване. Народът показа, че очаква да поемем своята отговорност, а не просто да връщаме до безкрай топката в избирателите", подчерта той.

"ДБ ще участва с пълната си готовност да даде принос във всякаква роля - дали като пълноценен коалиционен партньор, дали като участник, който дава подкрепа по-отстрани, дали като опозиция, включително и ако мандатът дойде при нас. Имаме потенциал и ще участваме отговорност и при пълна готовност за отговорен принос от наша страна", допълни Иванов.

Той увери, че от страна на ДБ темата за персоните на този етап няма да стои. "Предизвикателствата са ясни, въпросът е зад кои решения заставаме. И как формираме трайна парламентарна конфигурация, не казвам мнозинство, която да изнесе подобна програма", допълни Иванов. "Ако ще се борим за това корупционната черна яма да погълне тези средства, ако се борим да изкопчим от зъбите на корупцията в България тези инхаус поръчки под форма на узаконена корупция, да изкопчим българският енергиен сектор от зъбите на корупцията и на чуждестранното влияние, това е много сериозна война", подчерта съпредседателят на ДБ.

"Въпросът не е просто да има кабинет, а формула за парламентарна конфигурация и подкрепа, която може да му осигури гръбнак. Защото плаващите мнозинства много лесно се превръщат в подвижни пясъци, в които всичко бързо потъва", каза той.

"Затова ще се търси формула за парламентарна конфигурация, която може да излъчи правителство на дълбоката промяна", заключи Иванов.

"Можем да бъдем встрани от това правителство, да останем като опозиция, добронамерена и ефективна, допусна той. И обясни, че ДБ няма да дадат подкрепа на всяка цена, а много внимателно и с много голяма отговорност към избирателите си. Ако просто ще бъде претакване на неща, които сега сме ги живяли, и без нас ще стане, допълни Иванов. Още повече, че в широкия формат на разговорите е кодирано никой от участниците в него да не бъде заобиколен. Отговорността за формулата ще е на ИТН, от наша страна те ще видят отговорно партньорство с пълно съзнание за това какво трябва да се направи", допълни Иванов. И допълни, че паралелно са стартирали диалог за необходимите реформи в правосъдието, включително на конституционно ниво.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени