FACEBOOK

30,4% рекорден ръст на починалите с К19

Оставаме първи по смъртност и последни ваксинация в ЕС

Пореден скок на новите позитивни тестове от Covid-19 у нас, бележи националната статистика у нас. От 16 до 23 октомври са нараснали с 46% в сравнение със седмицата преди това.

Има и явен скок на смъртните случаи на пациентите с положителни Covid-19 проби, сочи статистиката. През същата седмица от 16 до 23 октомври те са 802, при 615 за предходните 7 дни, което е рекорден ръст от 30,4%. Над 95% от тях не са били ваксинирани. Така общият брой на жертвите на вируса в страната надминава 23 хил.. Все още остава отворен въпросът къде е таванът на т. нар. 4-а вълна.

България е с най-висока смърност от К19 в ЕС за последните 14 дни с 167,88 починали на 1 млн. души. На второ място е Румъния с 164,47 на 1 млн.. За сравнение: в Германия в същия период живота си след заразяване с Ковид-19 са изгубили 9,69 души на 1 милион, а във Франция - 8,75.
Толкова високи стойности, както на положителни проби, така и на починали у нас, не са регистрирани от началото на април насам.

Напомняме, че в същото време България е първа в ЕС по смъртност и последна по темпове на ваксинация. След първите дни рекорден ръст на имунизациите, последвали новите изисквания за зелен сертификат, вече се отбелязва спад. Едва 24% у нас са напълноваксиниран, докато процентът за страните-членки средно надминава 75% от пълнолетните граждани. Напомняме, че според проучване на Тренд от преди месец над 40% от българите заявяват, че няма да се ваксинират.

За последната седмица процентът на положителни проби у нас спрямо броя тестове леко спада, но само заради рязкото увеличаване на направените изследвания. На седмична база позитивните резултати спадат от 15,9% в предходната седмица на 15.5% тази седмица. Тук трябва да се каже, че имаме рекорден брой тестове заради изискването при новите епидемични мерки.

Общия брой за седмицата направени тестове е 183 хил. при рекорд 164 хил. в началото на септември.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени