FACEBOOK

Сертификат още след първа игла, без глоби до неделя

Документът на преболедувалите К19 ще важи 1 г.

Зеленият сертификат за Covid-19 ще бъде издаван след поставяне на първа доза ваксина, заяви на брифинг министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Документът ще важи в рамките на един месец, докато се постави и втората игла, в случай, че става дума за двукомпоментен препарат.

„Повечето хора се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Тъй като това е административно предизвикан избор, решихме за нуждите на нашия противоепидемичен срок при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини също да се издава документ, който да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до поставянето на втора доза. Това е практика, която се прилага в много страни. Това не е наша иновация”, аргументира решението министърът.

Д-р Кацаров обяви още, че срокът на сертификата за преболедуване ще бъде удължен от 6 на 12 месеца. Експерти по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология са подкрепили идеята.

Информационно обслужване работят по това в петък или най-късно в понеделник националната информационна система да издава документ и на преболедували, които са били установени с антигенен тест.

Относно държавната администрация здравният министър обяви, че се обмисля хората, които са на гише и обслужват граждани да бъдат ваксинирани.

„Там да се създаде условие за чиста среда, защото те работят с хора. Там е мястото, където ако се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространение”, обясни д-р Кацаров.

Министърът коментира и правилата, засягащи учебния процес. „Надяваме се, че противоепидемичната мярка, която сме въвели да сработи. Направили сме всичко възможно училищата да работят. Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи”, каза той.

Освен това стана ясно, че до неделя РЗИ ще издава само предписания при нарушения в обектите и ще се отменят наложените до момента глоби. За служителите без сертификат ще има безплатни антигенни тестове, които ще се получават от местните РЗИ, като обаче тези изследвания няма да влизат в системата и за сертификат ще трябва да се ходи до сертифицирана лаборатория. „Резултатът от теста, направен на работното място, служи само като пропуск”, обясни д-р Кацаров.

„До понеделник, включително и неделя, при проверка на РЗИ при установяване на нарушение ще се издава само предписание за такова”, добави на брифинга зам.-министърът Александър Златанов. „Дотогава няма да се налагат глоби. Ако има наложени, те ще се отменят. Това е гратисен период, за да се тества системата”, подчерта той.

„Другото, което решихме, с оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на мерките, е че ще предоставяме безплатни антигенни тестове, за да могат служителите да се възползват от тях преди работа”, каза още той. Тези с отрицателен тест ще отиват на работа, а тези с положителен – ще бъдат карантинирани”, посочи зам.-министърът.

„Те ще бъдат предоставени и на домовете за възрастни хора.Тестовете ще бъдат изпратени и до всички лаборатории в страната от РЗИ, чрез обвързване на договор, в който ще бъде записана пределна цена за всички”, добави Златанов.

„Зелен сертификат не може да се издава на хора, които имат противопоказания за ваксинация. Те трябва да се тестват. Тези хора имат по-голям риск от заразяване. Моето лично мнение е, че тези хора трябва да избягват местата, на които има струпване на хора”, добави зам.-министърът.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени