FACEBOOK

Задължителен сертификат на закрито

Без документ само в училище, в транспорта, в аптеките, в магазините и банките

В България влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока в броя на положителните К19 проби и високата смъртност. Те бяха представени на пресконференция от служебния здравен министър Стойчо Кацаров и зам-министър д-р Александър Златанов. От четвъртък и през следващите две седмици задължителен ще е сертификат за почти всички дейности на закрито. Такъв документ се издава срещу завършен цикъл на ваксинация, установено с PCR боледуване или тест срещу коронавирус, направен до 72 ч.

"Въвежда се изискване за зелен сертификат - завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, наличие на ПСР тест в рамките на 72 часа или антигенен в рамките на 48 часа, за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра, фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки", обясни Кацаров.

Не се налага сертификат за ползване на административни услуги. На този етап не се въвежда изискването за преподавателите в училището. Няма да се изисква сертификат за обществения транспорт, аптеките, хранителните магазини и банки. „Преустановяват се свижданията в лечебните заведения”, посочи още Кацаров.

Преустановява се провеждането на колективните спортове на закрито, с изключения на тренировки и състезания на картотекирани състезатели към лицензирани федерации. Не се допуска публика при спортни събития на закрито, на открито – се допуска със сертификат.

Що се отнася до студентите, то преценката за това дали обучението да се извършва присъствено или онлайн е на всеки университет. „Ако те преценят че ще искат да продължат присъствено, това ще се случва при спазване на изискванията за зелен сертификат”, съобщи Кацаров.

Преустановява се присъственото обучение във всички общини, където 14-днесвната заболеваемост е над 750 души на 100 хил. население. Ротация трябва да се въведе в училищата, където 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 хил. население – половината ученици трябва да са онлайн.

Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките в училищата, където е достигната 14-дневна заболеваемост между 250 и 500 заразени на 100 хил. население, ако има отсъствие на над 20% от учениците или са поставени под карантина 30% от паралелките.

„Ако дете се окаже с положителен тест, контактните му лица се карантинират за 10 дни. Ако след това те попаднат с друг болен, отново се карантинират, като карантината продължава 10 дни и тогава лицето се декарантинира”, добави зам.-министърът на здравеопазването д-р Златанов.

За спазване на мерките ще следят от Инспекцията по труда, регионалните здравни инспекции и МВР. Всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят зелен сертификат.

Мерките са дискутирани с всички заинтересовани страни, браншовите организации, медици, МОН и министерството на туризма. Според Кацаров зеленият сертификат е бил предпочитаният от всички.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени