FACEBOOK

Налагат се нови К19 мерки: МЗ

Заради ниските нива на ваксинацията в страната и увеличаването на заболяемостта, хоспитализациите и смъртните случаи се налага да се въведат нови мерки, сочи становище на здравното министерство.

„Едната възможност е те да са ограничителни, свързани с преустановяване на дейности, ограничаване на капацитети. Като алтернатива предлагаме да се въведе това, което в много европейски страни вече действа – използването на зелени сертификати, които да позволят да няма ограничаване на социалния и икономически живот“, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов по време на среща с министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, представители на Експертния съвет по епидемиология, както и със специалисти по епидемиология и инфекциозни болести.
Просветният министър представи предложенията на МОН относно начина, по който да се регулира присъственият учебен процес. Той посочи, че е важно да бъде намерен балансът между здравето на децата и последствията от електронното обучение.

„При повишаване на заболеваемостта на 750 на 100 хил. ще се затварят изцяло училищата и ще се преминава към дистанционна форма на обучение”, заяви Денков след срещата. "Трябва да стигнем до зелените сертификати в нашата система. В училищната мрежа ще трябва време те да се приложат за педагогическия и непедагогическия персонал, за да могат да се ваксинират учителите. За учениците по никакъв начин не говорим за изискване за сертификати", уточни министърът.

Експертите обсъдиха предложените в доклада на главния здравен инспектор Ангел Кунчев противоепидемични мерки, както и алтернативата на по-строгите такива - допускането на лица във всички образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и др. само при притежание на К19 сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване, или аналогични на тях документи. Алтернативата обаче е пълен локдаун.

Припомняме, че министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпореди докладът с предложените мерки да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по тях. След като бъдат разгледани всички предложения министър Кацаров ще издаде заповед с конкретните противоепидемични мерки.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени