FACEBOOK

25 г. метро: от 6,5 км стана 52 км: Фандъкова

На 28.01.1998 г. са открити първите 6,5 км. Днес метрото на София е вече 52 км. 80% от тях успяхме да построим в последните 14 години”, отбеляза кметът на София Йорданка Фандъкова, която управлява града именно от 14 г.

Напомняме, че първите 6 км са направени за 19 години, тъй като строежът започва в самия край на 70-те години. А следващите 46 км – за 14 г. Включително най-трудният участък под жълтите павета с всички му археологически пластове и строените преди повече от век знакови сгради, някои от които специално бяха укрепвани, за да не рухнат под напора на копаещите отдолу мощни машини.

„Много хора вече не помнят каква беше София преди да има метро през Дружба, Младост, Изгрев, Лозенец, Надежда, Красно село, Овча купел”, допълни Фандъкова. И наистина основните „спални” райони на София се преобразиха, а и бе изцяло модернизирана пътната им инфраструктура с прокарването на метрото под основните им трасета и артерии.

Кметът пропусна да отбележи, че една от четирите действащи линии на подземната железница свързва за 15 мин. идеалния център с летището, а за още няма и 7 мин. с Централната гара, което беше десетилетия наред мечта в София и продължава да бъде в много други градове, включително и доста по-напреднали и по-добре устроени генерално в чужбина.

Напомняме също, че по идея и с челния опит на Осло, донесен от 19 минути, именно метростанцията на летището първа започна да работи с допуск само с банкови карти, вместо да се вадят хартиени билети, което днес – само няколко години по-късно, вече е все по-популярен начин на пътуване в целия градски транспорт на София. Още повече, така се спестяват и пари на онези, които правят 3 и повече пътувания, заплащани с карта.

„И в момента строим нови 3 км метро през район Подуяне, а през пролетта ще започнем още 6 км през район Слатина. Така през 2023 г. ще строим общо 9 км нова метромрежа”, каза още Фандъкова.

С осигуреното финансиране и стартиралото строителство гарантираме, че след 4 години метромрежата на София ще бъде 61 км и над половин милион души дневно ще пътуват по най-бързия и удобен начин в града.

Напомняме, че втората линия на метрото, изградена изцяло с европейско финансиране, договорено от Фандъкова при встъпването й на поста кмет в края на 2009 г. и изградена за 2 и половина години, беше дадена от Европейската комисия и лично от нейния тогавашен председател Барозу като пример за перфектно изпълнение на проект в целия Евросъюз през лятото на 2012 г.

„В тези 14 г. защитих и осигурих над 2,5 млрд. лв. за строителството на метрото. Това е огромен проект - и като мащаби, и като строителна дейност, зад който стои както ясна управленска визия за развитието на София.

Благодаря на всички инженери, проектанти и строители за огромната работа, както и на политиците, които са заставали зад метрото на нашия град.

За по-малко от две десетилетия изградихме изцяло нова транспортна мрежа на София. Това е огромен успех за нашия град и проект, който трябва да продължи.

Затова заедно с новото строителство през 2023 г. ще осигурим и трасетата за две бъдещи разширения – през Люлин до околовръстния път и през кв. Витоша ВЕЦ Симеоново и Кръстова вада до Студентския град.

Като кмет поех ангажимент строителството на метрото да не спира. И до днес изпълнявам обещанието си, въпреки съпротивата и трудностите, през които минаваме. Защото съм убедена, че метрото на София е най-важният проект, и в него няма място за мандатно мислене и конюнктурни сметки”, завърши Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени