FACEBOOK

Започна строителството на метрото до Левски Г

"Започваме строителството на нов участък от метрото – 3 км през район „Подуяне“ до кв. „Левски Г“. С него след 3 години още 40 хил. души дневно ще имат достъп до най-бързия и удобен транспорт", обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. На първата копка на строителството бяха и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, кметът на район “Подуяне” Ева Митова и шефът на “Метрополитен” ЕАД проф. Стоян Братоев.

"Откакто съм кмет са изградени около 40 км от общо 50-те км метромрежа. Задачата на „Метрополитен“ е строителството, а моята - финансирането. За участъците през „Подуяне“ и „Слатина“ беше заложено съфинансиране от Плана за възстановяване. За съжаление, правителството реши да изключи от Плана метрото през „Слатина“. Сега започваме строителството към „Левски Г“ със средства от бюджета на общината, за да не бавим изграждането, като се надявам, че Планът на държавата ще бъде одобрен в най-кратък срок. Участъкът през „Слатина“ ще финансираме със собствени средства, като вземем инвестиционен заем от ЕИБ и съфинансиране от държавата. Правителството спази ангажимента си и осигури първите 40 млн. лв. в бюджета за тази година", отчете тя.

"Очаквам да гарантира обещаните средства и за следващите 3 години, защото не можем да си позволим да започнем строителството, което да не завърши, каза още кметът и се извини на всички граждани за затрудненията в придвижването в района", добави градоначалникът.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени