FACEBOOK

12,8 млн.лв. аванс даваме за метро през Г. Милев, Слатина, Армеец до Цариградско шосе

Постоянната комисия по бюджет и финанси на Столичния общински съвет одобри предоставянето на 12 800 000 лв. като аванс за стартиране на работата по изграждането на разширение на Третата Зелена линия на метрото. То ще тръгва след метростанцията Орлов мост и от ул. Шипка ще продължава през квартал Гео Милев с неговия ествен център Мол Сердика, през Слатина, Арена Армеец и Техпарка до Окръжна болница и Дъ мол край Цариградско шосе.

И до днес не е ясно защо първоначалният план на Първата Червена линия на метрото подземната железница да минава под южната градска магистрала е отклонен с трасе под бул. Драган Цанков, така че вместо транспортните възли Плиска и Окръжна болница, които съсредоточават стотици хиляди хора на ден, се обслужва по-малко натоварената и по-елитна част покрай дипломатическите квартали Изток и Изгрев. Но тази градоустройствена грешка ще бъде поправена.

Предложението е внесено от зам.-кметовете Дончо Барбалов и Ангел Джоргов. Разширението на Зелената линия на столичното метро е включено и в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България - Стълб Транспортна свързаност, чието приемане обаче се бави в Европейската комисия. Именно от него ще дойдат основните пари за изграждане на участъка, разделен на 2 части.

Той трябва да бъде готов до 2026 г. Трасето от ул. Шипка до бул. Цариградско шосе е с дължина 6 км с 6 метростанции. 5 от метростанциите е предвидено да се изграждат по т.н. полуоткрит метод и една по открит. Последната метростанция от участъка е разположена на най-голямата входноизходна артерия на София - бул. Цариградско шосе.

Освен да обслужва плътнозастроените територии с жилищни, административни и търговски сгради, станцията има и важно буферно значение за навлизащите в града автомобили. Поради тази причина над съоръженията за смяна на посоката на движение на влаковете след станцията по проекта е предвиден подземен буферен паркинг.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени