FACEBOOK

Започнахме третата линия на метрото през Подуяне: Фандъкова

"Започна същинската строителна дейност по 3-километровия участък на третата линия на метрото през район „Подуяне“. Над 80% от подземните мрежи са преместени, което е огромна по обем работа и започна изграждането на шлицови стени.


Участъкът до „Левски Г“ е заложен за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост. За съжаление, планът още не е отворен и финансирането до момента е изцяло с общински средства.


 За участъка през „Слатина“ все още нямаме одобрението на Министерски съвет за изменението на Общия устройствен план. Три пъти връщаха документите, три пъти ги поправяхме. Надявам се на финално одобрение, за да можем да започнем и неговото строителство в края на тази година.

 Моето изискване, което е причината за връщането на плана до момента, е държавата да гарантира съфинансирането. Министър Асен Василев пое този ангажимент към мен и софиянци, когато отрязаха 143 млн. лв. за София от Плана за възстановяване.
В държавния бюджет за тази година са осигурени 40 млн. лв., но за да се гарантира цялото строителство до 2026 г., е нужно да се поеме ангажимент за периода.

 Този 6- километров участък със 6 метростанции през „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“ се финансира над 50% от бюджета на общината и ние сме готови с тези средства.

 Очакванията ни са, че със завършването на третата линия, над 50% от пътуванията с градски транспорт в София, ще се извършват от метрото. Затова за мен метрото е стратегически проект за столицата, чието завършване настоявам да бъде гарантирано", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Снимкиа: Денис Христов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени