FACEBOOK

Юристът Лена не спази закона за отказ от депутатство

Лена Бориславова от ПП обяви, че ще напусне парламента преди да е влязла в него. „Няма да бъда депутат 49-ото НС”, написа тя в социалните мрежи. Ексшефът на кабинета Петков-Нинова е подала съответното заявление в ЦИК часове преди клетвата на народните представители, но от там я отрязаха. Юристът по образование вкара в ступор колегите си от комисията, които бяха поставени пред невиждан казус. Причината е, че имената на новоизбраните депутати вече са окончателно обявени, а решението е публикувано в Държавен вестник.

Според юристи подобен ход отприщи “изключителната правна некомпетентност” на Бориславова, която можеше да ползва законоустановения срок за отказ, но го направи чак навръх старта на НС. Другата законова възможност, след като изпусна изричния срок до четвъртък, че да изчака избора на председател на новото НС и да поиска същото освобождаване, което да се гласува.

Отказът Бориславова от депутатския мандат така и не попадна в дневния ред на ЦИК. Тя все пак ще трябва да се закълне като депутат, след което вече ще може да подаде оставка пред шефа на НС.

Според юристи, след като Лена вече е обявена за депутат от НС в Държавен вестник, тя няма друга възможна опция. Сочената за възможно най-близката до съпредседателя на Промяната Кирил Петков ще трябва да му прави компания поне на първото заседание на 49-ото НС.

Самата Лена мотивира своя внезапен демарш с ангажимента си да координира кампанията на Промяната за местните избори в София наесен. Втората в листата на Доброто в 24 МИР в София обяви и кой ще я замени на депутатската банка. “На мое място ще влезе изключителният специалист в сферата на националната сигурност, моят колега от листата на ПП в 24-и МИР Петър Петров”, написа Бориславова. Той е завършил школата на МВР и е работил в ДАНС от създаването й да 2022 г., когато става съветник на Петков.

Решението за новата ѝ роля е на изпълнителния съвет на партията. ПП все още не е обявила в какъв формат и с кой кандидат ще се яви на вота в столицата. Очаква се единият партньор да бъде Демократична България, с която бяха заедно на парламентарните избори. Призив за обща кандидатура в София вече отправи и лидерът на Спаси София Борис Бонев.

„Бях номинирана да поема координационната роля в този процес и конкретно да работя за кампанията и проблемите на моя роден град София. Отговорността към тази задача e огромна - тя е определяща за посоката, в която ще се развива столицата ни след години злоупотреби и пропуснати възможности. И вярвам, че тази задача е също толкова важна за всички, които ме подкрепиха на 2 април. Затова я приемам с признателност и с цялата й отговорност“, пише Бориславова.

„Преди година и половина влязох в листите на ПП, защото вярвах, че зависи от всеки един от нас да работим за промяната, която търсим. През февруари тази година трябваше отново да реша как да продължа своята битка – в или извън листите на обединената коалиция. Кое е най-правилното решение, което ще помогне най-много на обединението? Днес отново трябваше да направя избор“, казва още Лена.
След падането на кабинета Петков-Нинова м.г. Бориславова обяви, че ще си почине от политиката. Последно тя се прочу с делото си срещу сценаристите на лидера на ИТН Слави Трифонов, вече депутати до един, които разпространиха т. нар. Песен за Лена.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени