FACEBOOK

Джендър фондация погна Слави за дискриминация на Лена

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е образувала производство срещу фирмата Седем-осми АД на Слави Трифонов заради песента за Лена Бориславова. Парчето е комбинация от нейни фрази на фона на шлагера на фолкпевицата Петра - Хищна хиена.

Жалбата обаче не е подадена от самата ексшефка на кабинета Петков-Нинова, а от ютиста Геновева Тишева. В момента тя втори мандат като член на Комитета на ООН по премахването на дискриминацията спрямо жените. Тишева е и в Съвета на настоятелите на фондация Български център за джендър изследвания.

Самият Трифонов първи съобщи за производството срещу него в КЗД по време на участие в подкаста на рапъра Йонислав Йотов-Тото.

Лидерът на ИТН твърди, сценаристите са направили песента, че е чувал само първия куплет и че няма "представа за какво пеят, но трябва да имат свободата да я изпеят".

Напомняме, че Бориславова обяви преди седмици, че завежда дело за “клевета и уронване на името” срещу сценаристите на Слави.

По данни на СГС искът е за 40 хил. лв. Делото отново е срещу компанията Седем-осми на лидера на ИТН. Поводът също е нашумялата Песен за Лена, която беше пусната в социалните мрежи и партийната телевизия преди 2 месеца. Още тогава Бориславова се зарече да заведе и други граждански дела. "След сценаристите следват още няколко срещу мними обществени говорители и жълти медийни бухалки", закани се тя.

“Не може да има спирачки в политическата сатира”, коментира по-рано пред Nova Тошко Йорданов от ИТН. „Един политик я получава тогава спрямо това, което е направил. За Маргарет Тачър, която е икона за демокрацията, има ужасни песни. За кревати не е имало, защото тя не е давала повод”, подчерта той.

В момента производството пред КЗД е в проучвателна фаза, която може да продължи до 2 месеца заради фактическа и правна сложност. Събират се писмени доказателства, необходими за пълното изясняване на казуса, като може да се ползват и външни експерти.

Всички лица, държавни и местни органи са длъжни да съдействат, да предоставят исканите сведения и документи и да дават необходимите обяснения. След проучването производството влиза във фазата на откритите заседания и накрая - КЗД обявява решението си. То не е окончателно и може да се атакува в съда.
Комисията може да налага глоби и санкции, както и да прави предписания, ако установи нарушения.

Напомняме, че Бориславова не е първият представител на ПП, който води дела срещу ИТН. Асен Василев съди Тошко Йорданов.

Бившият депутат от Промяната Настимир Ананиев пък заведе наказателно дело за клевета срещу Слави Трифонов заради твърденията му, с които го обвързва с криптобанката NEXO.

"Влизам в офиса, сядам и гледам до мен само подсъдими и бъдещи пандизчии”, коментира ситуацията Трифонов. “Тошко Йорданов го съди Асен Василев заради откраднатия софтуер. А мен ме съди Настимир Ананиев, но не знам точно за какво”, напомни той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени