FACEBOOK

Цените на газа в Европа скочиха, след като беше спрян транзитът през ключова входна точка

В сряда Украйна преустанови подаването на руски природен газ към Европа, като обвини Москва за това прекъсване. Въпреки военните действия руският газ досега течеше без прекъсване по тръбопроводите през Украйна.

В изявление късно във вторник операторът на украинската газопреносна система заяви, че е решил да спре работата на основна транзитна точка - Сохрановка, поради "намесата на окупационните сили" По данни на оператора станцията преработва до 32,6 милиона кубични метра на ден, или около една трета от руския газ, който преминава през Украйна за Европа.

Междувременно руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че не вижда причина за прекъсването, като добави, че не може да пренасочи доставките към друга входна точка - Суджа, тъй като пренастройката би била "технически невъзможна".

"Транзитът през Сохрановка беше осигурен в пълен обем, нямаше и няма оплаквания от контрагентите", заяви Газпром в официалния си канал в Telegram. "Газпром изпълнява изцяло всички свои задължения към европейските потребители, доставя газ за транзит в съответствие с договора и споразумението с оператора, транзитните услуги се заплащат изцяло. "

Поръчките за доставка на газ през Суджа са определени на 72 млн. куб. м за сряда, което е повече, отколкото във вторник, но все още е по-малко от номинациите за двете станции заедно в началото на седмицата, според мрежата. Потоците също са много по-ниски от тези, с които Суджа се е справяла през предходните години.

Доставките през Украйна до словашкия Велке Капушани, който е основният транзитен маршрут за Европа, също се очаква да намалеят до най-ниското ниво от 30 април насам, според данните от мрежата.

По данни на Refinitiv в сряда цените на природния газ в Европа скочиха с повече от 6,4 % в резултат на новината. По-късно цените се понижиха поради неблагоприятни фактори, включително по-топлото време и вноса на втечнен природен газ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени