FACEBOOK

Финал през май за епидемията: проф. Преляско

След четвъртия пореден ден на спад на темповете на нарастване на броя на новозаразените в сряда – двойно по-малко, отколкото през уикенда, и двойно повече оздравели, отколкото починали за ден, професор Фабрицио Преляско от университета в Милано прогнозира финал на епидемията от коронавирус до края на май. Той уточни, че на север, където сега е огнището на болестта, то ще утихва. Но с пъти по-малка интензивност и с пъти по-малко случаи, както и досега, ще догаря на юг на Апенинския полуостров, докато угасне напълно. Прогнозата съвпада с очакванията на главния китайски епидемиолог, който има зад гърба си справяне не само с коронавируса, но и с атипичната пневмония и очаква до юни край на проблема, за което 19 минути вече неведнъж писа.

Попитан от водещия на най-авторитетното тв предаване в Италия Порта а порта – Бруно Веспа от РАИ 1, как се обяснява огромната разлика – нещо като 20 пъти в смъртността между Германия или Корея от една страна и Италия или Испания от друга, професорът даде разумно обяснение. Причината е, че в страните, където показателят се движи от 0,2 до 0,7% отчитат след анализ реалните директни смърти ОТ коронавирус, а в онези с висок процент летални случаи – казусите С коронавирус, които обаче са жертви на други патологии, предизвикали нулев имунитет.

Както вече сме писали, италианската статистика показва: С такива нелечими заболявания – последни стадии на рак, на диабет, с тежки хипертонии, инфаркти и инсулти, са 99,2% от загиналите пациенти, като половината от тях са имали повече от 3 в комбинация. 0,8% са хората без патологии, които са починали ОТ коронавируса. Това е смъртност около познатата при сезонен грип, но той пък поразява значително повече хора, както в Италия, така и навсякъде по света. За есен зима 2016/17 25 000 италианци почиват от грип при 2 милиона заразени.

Професорът даде и още една интересна тема за размисъл. Според него известният Пациент 0, заразен в БМВ в Бавария, Германия, на 27 януари и донесъл болестта в Италия според изследванията, най-вероятно не е бил първият с коронавирус в страната, а първия със симптоми. Той смята, че поне 200 са били заразени преди него. Както е известно, 80% от хората нямат симптоми на заболяването, при 15% те са леки, при 5% има усложнения.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени