FACEBOOK

Купуваме 1 млн. теста, при нужда само от 14 хил.

Мегаломанска заявка от 1 млн. теста за COVID-19 е направила България в рамките на обща европейска поръчка, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Така страната ни ще преизпълни плана с около 7000%, тъй като според световната практика са необходими 2000 проби на 1 млн. души от населението. При формални 7 млн. човека у нас това прави 14 хил. теста. Според международните медии цялата европейска поръчка е за 1 млн. теста. Борисов твърди, че "лично" я е направил. Сега България има 6000 дарени и 500 платени от бюджета текста. При 4,7 млрд.лв. здравен бюджет.

Не е ясно и кога ще дойдат самите оперативно необходими тестове. Явно след епидемията или със сигурност поне след нейния пик. Но пък от месец имаме щаб. Какво той работи? „Лично поръчах 1 млн. теста, за да тестваме максимум населението, а не както е в момента - само на болни и с проява на симптоми", похвали се Борисов при инспекцията на неготовия Пернишки поток повече от месец, след като трябваше да бъде готов. "При доставката на тези тестове ще може да започне и широко тестване на повече хора, а не както е в момента само на болни и с проява на симптоми", аргументира мегапоръчката той.

Остава отворен и въпросът доколко поръчаните тестове спадат към надежните. Дори и броят на отчетените за болни от коронавирус у нас подлежи на съмнение, тъй като тестовете имат погрешност. Според медиците в частните лаборатории 6 от 10 проби дават невярна информация, което е 60% погрешност.
Междувременно статистиката сочи, че там където има масови бързи тестове - Германия, Япония, Хонконг, Сингапур смъртността е под 1%.

„Защо правим 20 пъти по-малко тестове за коронавируса”, запита преди поръчката Стефан Командарев, който е дипломиран лекар, макар и известен като режисьор. Той акцентира вниманието, че според световната практика се правят 2 хил. проби на 1 млн., а у нас едва 150 теста.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени