FACEBOOK

Само 30 в болници с корона: Борисов

Само 17% от всички с положителен резултат за Covid-19 у нас са настанени в лечебни заведения. „30 души с коронавирус имаме в болници в момента”, отчете премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС. При това от тях над 10% трябва да са ВИП-пациентът Кирил Домусчиев, придружен от неговото семейство. Иначе към момента в България има 201 случая на коронавирус. Премиерът обаче призова „да се готвим за 4000 в пика на заразата”. В същото време от НОЩ на ген. Мутафчийски обявиха недостиг на легла при 30, а уж имахме 200+50!

Междувременно броят на отчетените за болни подлежи на съмнение, тъй като тестовете у нас имат погрешност. Според медиците в частните лаборатории у нас 6 от 10 проби дават невярна информация, което е 60% погрешност. Фалшива се оказа и тревогата покрай англичаните, заради които Банско беше блокирано и убито туристически поне за текущата година. Нашият тест е менте, вирус нямат! Това още веднъж доказва, че тестовете, които ползваме у нас са неверни Пробите в Обединеното кралство показаха, че на туристите им няма нищо. Не е изключено, че е и много от останалите с положителни проби у нас, всъщност да имат съвсем други заболявания, в т.ч. и обикновен сезонен грип.

Статистиката сочи, че там където има масови бързи тестове - Германия, Япония, Хонконг, Сингапур смъртността е под 1%. „Защо правим 20 пъти по-малко тестове за коронавируса”, запита тревожно Стефан Командарев, който е дипломиран лекар, макар и известен като режисьор. "Ето някои сутрешно-неделни размисли на бившия доктор в мен: Южна Корея – 3000 тествани на 1 млн. население. Китай – 2000 тествани на 1 млн. население. Сингапур, Тайван, Хонконг – също сходни показатели. Резултатите са добри. У нас по данни от преди два дни са извършени 500 теста с държавни пари.

4500 са извършени в частни лаборатории. Най-вероятно са повече. В интервю пък Ангел Кунчев (главният здравен инспектор) твърди, че у нас са направени 150 теста на 1 млн. население. Т.е. доста назад сме по най-доказания работещ подход до момента - активно издирване и изолиране на носителите на вируса”, констатира той. „Като не знаем кои са заболелите, мерките за ограничение на разпространението, колкото и да са драстични, има опасност да се превърнат в неработещи”, заключи Командарев.

За сметка на това пък стана ясно, че България е поискала 1 млн. теста за COVID-19 в рамките на обща европейска поръчка и ще преизпълни плана при необходими 2000 проби на 1 млн. от населението или общо 14 000 - не е ясно и кога ще дойдат - явно след епидемията! Но пък от месец имаме щаб. Какво той работи? „Лично поръчах 1 млн. теста, за да тестваме максимум населението, а не както е в момента - само на болни и с проява на симптоми", заяви премиерът Бойко Борисов при инспекцията на неготовия Пернишки поток повече от месец, след като трябваше да бъде готов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени