FACEBOOK

Фандъкова: Заемите на София са само инвестиционни и при лихва 0,5%, 3 пъти по-ниска от държавните

„София има най-високия възможен кредитен рейтинг в страната.

„Ние сме длъжни да не надвишаваме 15% от собствените проходи на общината. При нас това е 7,7%. Нашите заеми са само инвестиционни. Това означава съфинансиране за големите проекти – като метрото например. Ако ние не бяхме взимали заеми за съфинансиране на метрото, сега щяхме да завършваме първата линия, а ние вече изграждаме третата линия.

На второ място, ние имаме заеми само и единствено от Европейската инвестиционна банка, а не от някакви банки. И трето – заемите ни са при строго фиксирана лихва, която е договорена за целия период и тя е възможно най-ниска. Последният заем беше при лихва 0,5%” (б.р. държавните са с тройно по-голяма), каза в Лице в лице по бТВ кметът на София Йорданка Фандъкова.


Електробусите, които е закупила Столичната община, са на най-ниска цена в сравнение със същата придобивка в останалите европейски градове. Те струват 750 хиляди лева, коментира Фандъкова.

„Аз съм горда и щастлива, че в София вече се движат първите 20 електробуса. Очакваме още 15, а процедурата, за която говорих, е за 82, от които по-голямата част са малки електробуси, които са предназначени за довеждащ транспорт в кварталите. Това означава близо до дома, връзка с метрото или трамвай. Най-екологичният вид, удобство за хората”, посочи още тя.

По думите ѝ покупката на електрическите автобуси се прави сега, защото ако се проточи във времето, Столичната община рискува да загуби отпуснатите безвъзмездни европейски средства.

И още – Фандъкова обяви, че до една-две седмици ще започне работата по разширяването на Южната дъга.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени