FACEBOOK

Дългът скочи 995 млн.лв. за 3 мес. с новия заем 95 млн.

95 млн. лв. заем ще бъде поет следващата седмица чрез продажба на държавни облигации, става ясно от съобщението на БНБ за провеждането на аукциона. Така дългът ни набъбва общо с 995 млн.лв. за 3 мес. с новия заем.

Парите са взети при положение, че се води, че имаме бюджетен излишък от 3,4 млрд. лв. и фискален резерв от 10,3 млрд.лв. Дори при плащане на 2,2 млрд. лв. за Ф16 на САЩ пак остава 1,2 млрд.лв. излишък и разполагаеми 7 млрд.лв. резерв. Ако са истински. Това са пари за безлихвено финансиране. Не е ясно защо се тегли този заем, щом в хазната има свои пари и защо е нужно се трупат лихви. Върху 995 млн.лв. това са над 100 млн.лв. лихва за срока на заемите!

В същото време държавата ще отнема на хората с увреждания по 99, 50 лв. месечно за личен асистент и орязва други социални политики. Когато е необходимо пък, тлъсти суми от резерва се пренасочват за отделни хрумки на правителството, като "безплатното" саниране или пък 1.2 млрд. лв. на акционерно дружество,което няма хора и техника, за да строи АМ Хемус.

Финансовият министър Владислав Горанов не дава никаква информация по каква причина се трупат тези заеми, въпреки многократните въпроси на 19’, отправяни към неговото ведомство.
95-те млн. лв. нов дълг ще бъдат поети чрез емисията от 20-годишни книжа, която бе пусната за първи път през юни тази година и преотваряна на няколко пъти поради голям интерес от страна на инвеститорите, посочва БНТ. Годишният лихвен процент е фиксиран от 1,5%.

Досега през годината бяха поети 900 млн. лв. а под формата на облигационни емисии, като с предстоящите ще бъде изпълнен почти изцяло заложеният бюджетен лимит на новия дълг от един милиард лева.

Заради изтребителите бе актуализиран Бюджетът за тази година, като прогнозираният дефицит е 2 на сто. Припомняме, че по последни данни крайната сума за американските самолети се очаква да бъде 3,09 млрд. лв. Парите, които платихме 4 г. предварително за 8 Ф-16 са колкото Бахрейн плати за 16 от същите машини. Словакия пък купува 14 самолета Ф-16 за 800 млн. долара. Същевременно просрочените задължения на общините към края на юни са над 132 млн. лв., съобщава МФ. Над 150 млн. пък са натрупаните дългове на болниците у нас.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени