FACEBOOK

Ще плащаме 3-йна лихва по новия заем

След като първо не Министерството на финансите, а БНБ и не – както е обичайно поне седмица предварително, а само ден по-рано пусна съобщение за вземането на заем от държавата, което съобщение незнайно защо после изчезна от сайта на централната банка, търгът даде странен резултат.
Едната емисия се оказа не особено успешна. От търсените 200 000 000 лв. при лихвен процент 1,50 (за 20 години, колкото е срокът 30% без натрупване при нормални за пазара в момента 0,5 на сто или 3 пъти по-малко) и то при плащани на всеки 6 месеца лихви, реално се продадоха 100 600 000 лв. със средно претеглена стойност 1,60 %, както оповести БНБ, в чието съобщение се казва, че среднопретеглената доходност е рекордните 1,84% и почти 4 пъти над нормата.

По странната за пускане в един ден – доста необичайна практика, втора емисия за 200 000 000 лв. с лихвен процент 0,5% годишно. Бяха одобрени поръчки в размер на 200 000 000 лв. номинална стойност.
Както 19 минути първи коментира, изключително странно е защо му е на финансовия министър Владислав Горанов да взема заеми и да плаща лихви по тях от нашите пари, когато пак той твърди, че хазната има излишък от 2,9721 млрд.лв., а фискалният резерв е над 10 млрд. лв. или 2 пъти над минимума. Грешните пари за лихви са доходност за банките от джоба на бедните български данъкоплатци, което наистина е трудно обяснимо. Особено при рекордните печалби, декларирани от трезорите у нас и несекващите увеличения на таксите за услугите им.

Естествено, плъзнаха и медийно предположение, че може емисиите да са свързани с нуждата от пари за плащане веднага на новите американски самолети, за които пак финансовият министър се изцепи, че можем да платим веднага и изцяло, което най-меко казано не е добра преговорна позиция. Клиентът на нещо толкова скъпо обикновено извива ръце, а не си ги подлага сам!

Тези слухове се подхранват от факта, че тегленето на заемите в сряда изобщо липсва от годишния емисионен календар за 2019 г, както отбелязва Капитал. И добавя неща, които също звучат доста подозрително при лихвен процент, който повече от две години се движи около нулата – нещо, дето вече сме отбелязвали в предишни дописки по темата: „Лихвата по новите облигации за 10.5 години е значително по-ниска от тези, които бяха емитирани за последно преди две години. По отношение на 20-годишните няма аналогична база за сравнение на вътрешния пазар, но 25-годишните, които държавата предложи през януари 2018 г. бяха с лихва 2%”.

Някой печели много сериозни милиони от тази игра.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени