FACEBOOK

Слави не влиза в листите, както Царя преди точно 20 г.

Лидерът на Има такъв народ (ИТН) Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат. Той беше избран, но поради коронавирус19 така и не участва в работата на 1 -месечното 45-о Народно събрание. Преди 20 години - през юни 2001 г. цар Симеонов II също постъпи така - отиде на избори, без да бъде кандидат-депутат. И спечели. Слави много пъти е заявявал, че е негов почитател.

„Аз няма да се кандидатирам за следващия Парламент, защото моето място не е там, а да нося отговорност за хората, които са там и това, което правят”, пише той в публикацията си. Напомняме, че през септември 2020 г. Трифонов увери, че е готов да управлява. „Състоянието „отговорност“ е чуждо на българския политически живот. Да си отговорен е много важно в личен план, а когато отговаряш и за други хора е сакрално важно”, пише той сега.

„Разбира се, аз мога да нося тази отговорност и от една друга институция, но за това... като му дойде времето", загатна лидерът на ИТН. Това прилича на обявен старт на президентска кампания. Въпреки, че Трифонов вече веднъж обяви подкрепа за Радев. Така Слави става поредният, който разкри интереса си към изборите наесен, още преди да са ясни резултатите от вота през юли.

Очаквано действащият държавен глава Румен Радев пръв заяви за

своето включване в надпреварата още в края на януари, като неговите шансове изглеждат възможно най-съществени и сериозни.

Не е ясно кого ще издигнат от ГЕРБ, но още в началото на т.г. Цвета Караянчева намекна от Кърджали, че кандидатът на партията им за президент ще бъде „много силна и авторитетна фигура и ще спечели изборите”. В публичното пространство бяха лансирани различни имена, сред които: експрезидентът Петър Стоянов, бившият кандидат за служебен премиер Даниел Митов и най-вече Бойко Борисов. Самият лидер на ГЕРБ също загатна амбициите си за Дондуков 2, но после опроверга думите си. „Ако има служебно правителство (то вече е факт) ще вляза в президентската битка” , заяви той малко след изборите на 4 април. След по-малко от час обаче, експремиерът излезе с друга позиция във Фейсбук, която отхвърли собствената му заявка.

„Кандидатът за президент на ГЕРБ ще бъде умен и красив, няма да съм аз”, обяви Борисов през май. По думите на конституционалиста доц. д-р Борислав Цеков под въпрос са и амбициите на Николай Младенов, Кристалина Георгиева и Митов, които трябва да отговарят на изискването да са живели през последните 5 г. в страната. Експертът отрече възможността бившият президент Георги Първанов отново да се кандидатира.

Другият загатнал мераците си за битката наесен е професионалният боксьор Кубрат Пулев. Подобно на Слави, той не се включи в надпреварата за НС, но също намекна, че допуска и да се кандидатира за президент.

Припомняме, че от 19 минути първи писахме за подобни негови амбиции още през 2018 г., а на 29 март т.г. съобщихме и за неочакваната реч на боксьора, която прилича на старт на президентска кампания.

Сега на въпроса дали би се кандидатирал за президент, Пулев отговори: "Защо не?". По неговите думи Румен Радев би бил силен опонент на едни избори.

Напомняме, че според проучване на 19 минути от 2019 г., когато беше на пика на славата си, Пулев би взел само 4% от гласовете на софиянците, което е крайно недостатъчно за победа.

За сметка на това според Маркет Линкс личният рейтинг на Слави надхвърли този на всички останали лидери на париите от 45-тото НС, като подкрепата за него през май беше 41,6%.

Егор Глазунов


 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени