FACEBOOK

ГЕРБ гласи Петър Стоянов за президент?

Управляващите загатнаха, че готвят изненада за вота за държавен глава. В понеделник шефът на НС Цвета Караянчева намекна от Кърджали, че кандидатът на ГЕРБ за президент ще е „много силна и авторитетна фигура и ще спечели изборите”.

Ако оставим на страна сценария, в който самият Бойко Борисов може да се пробва за мястото на Румен Радев, то всичко това подгрява и слуховете, според които Петър Стоянов се готви да се завърне на Дондуков 2.  Досега се твърдеше, че той ще бъде издигнат за премиер от ГЕРБ след парламентарните избори на 4 април с  цел приемлива коалиция вдясно. Подобни твърдения бяха отречени пред ПИК от източници в СДС. Самият Стоянов вече коментира подобни слухове преди време. Той подчерта, че трябва да остане в историята в качеството си на президент, а не премиер.

Въпросните догатки може да се дължат на факта, че именно партията на Бойко Борисов извади СДС от летаргия и направи коалиция с нея на последните избори за Европарламент, на местните избори и сега отново  текат разговори за общо явяване и на парламентарните.

Подобна симбиоза поражда противоречиви реакции в редиците и на двете партии, но евентуалното завръщане на Стоянов би могла да засили тандема. Проблемът тук е, че Борисов не понася, конкуренция в редиците си, а авторитета на експерезидента носи интелектуален характер, който би засенчил премиера.

В разговор с 19’ легендарният журналист Нери Терзиева, която беше в екипа на президента Стоянов отрече слуховете за кандидатурата му за държавен глава. Преди седмици тя публикува в социалните мрежи снимка от 1999г., на която Петър Стоянов води разговор с новия американски лидер Джо Байдън в София. Вероятно това също наведе мнозина на някои мисли за евентуалното завръщане на експрезидента. Напомняме, че президентският мандат на Стоянов в България съвпадна с този на Бил Клинтън в САЩ, а именно тази фамилия е основен рупор на новата администрация в Белия дом. Той е част и от мозъчния тръст на президента Клинтън, когото прие у нас в първа по рода си визита.

Припопомняме също, че след поражението си за втори мандат през 2001г. Стоянов вече неведнъж е сочен за кандидат-президент, тъй като по закон има това право. През 2006г. той се предложи за общ десен кандидат и дори получи задочна подкрепа от Бойко Борисов, който тогава бе кмет на София. Но десницата издигна Неделчо Беронов и се провали. На вота от 2016г. тогавашният втори в ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че не би подкрепил евентулно издигане на Стоянов, което така и не се състоя.

Същевременно подобна кандидатура наистина би била успешна на фона на гръмкото фиаско на последните президентски избори. Тогава от ГЕРБ не посмяха да предложат Росен Плевнелиев за втори мандат и решиха, че дори и издигнето на Цецка Цачева е по-добра идея. Тя обаче претърпя най-голямото поражение на изборите за държавен глава в новата ни история.

Сегашният коментар на Караянчева за кандидата, покрит с тайна, дойде веднага, след като Радев официално заяви намерението си да се балотира за втори президентски мандат. Според нея заявлението на президента е изпреварващ ход. Така той  предотврати плана на задкулисието вицето да бъде издигната срещу Илияна Йотова.

"Тъй като тръгнаха слухове в пространството, че г-жа Йотова ще бъде номинирана от БСП за президент, мисля, че той по този начин иска да се застрахова и да получи подкрепата на БСП като обяви тази ранна своя заявка”, заяви тя.

Егор Глазунов

Снимка: Ройтерс


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени