FACEBOOK

Радев отива към втори мандат

Президентът обяви, че отново ще се кандидатира с вице Илияна Йотова

Заявка за още 5 години на Дондуков 2 направи държавният глава Румен Радев, по време на пресконференцията за отчета си за четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност. Президентът обяви кандидатурата си за втори мандат с вицепрезидент отново Илияна Йотова. „Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети”, аргументира решението си той.

„В очертаната ситуация и необходимостта от непреклонни и продължителни усилия за необратимост на оздравителния процес, с г-жа Йотова считаме за наш дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент на България”, каза Радев.

„Издигането на кандидатурата ни сега е честно спрямо политическите субекти. Предстои ни плаване в бурни води и е важно да имаме политически субекти и институции с ясни позиции. Президентството ще държи стабилен курс”, гарантира той.

„Формулата за издигането ни ще стане ясна в законовия срок, който е след парламентарните избори. Не съм водил преговори с политически партии за подкрепа на кандидатурата ни”, заяви Радев. „Най-малкото, защото социалистите, които ни издигнаха през 2016 г., имат правото да се произнесат първи”, посочи държавният глава.

„С г-жа Йотова очакваме, че ще бъдем заедно със социалистите и хилядите хора от ляво, които са нашето политическо семейство, както и с хилядите българи, за да можем да движим България, каза Радев. Доверието между нас и БСП укрепна през тези трудни 4 г. на мандата ни, защото те показаха, че ние продължаваме да изпълняваме поетия ангажимент за нова България. Така че да, продължаваме да бъдем заедно”, каза той.

„Виждам отчаяните опити на Борисов и хората около него да разделят обществото на комунисти и антикомунисти. Моята грижа е обединението на българите, трябва да оставим веднъж за винаги в миналото всяко политическо насилие”, призова Радев.

Запитан дали вижда алтернативата в политическите субекти, които ще играят на предстоящите избори, президентът обяви, че издигането на кандидатурата му само по себе си е политически проект, който може да обедини много българи и организации, които застават зад обявените от него принципи, които са фундамент за укрепване на държавността. Той подчерта, че издига кандидатурата си достатъчно рано преди парламентарните избори, затова не трябвало да има съмнения за негова намеса в тях.

„Събитията от това лято оформиха мощен антикорупционен консенсус и тук е ролята на партиите как ще оползотворят тази политическа енергия. Винаги съм подкрепял политическата алтернатива на задкулисния модел, който властва в момента. Макар че партията-държава има целия ресурс за добър изборен резултат и предстои да видим кои партии ще й пристанат”, коментира Радев.

Напомняме, че през изминалоте 4 години президентската институция начело с Радев стабилно се ползва с най-високи нива на обществена подкрепа. През последните 3 месеца одобрението за държавния глава нараства от 42% до 46%, а неодобрението спада от 29% до 24%, сочи проучване на Алфа Рисърч.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени