FACEBOOK

РСМ изцяло да изпълни подписаното: ЕК

"В случая с Република Северна Македония (РСМ) има ясно установени правила - не само в самата преговорна рамка, но и в заключенията на Съвета”, заяви в ЕП еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей в отговор на депутатски въпроси. “Критериите са ясни: добросъседски отношения и договорите, подписани, за да подпомогнат процеса, трябва бъдат изпълнени изцяло”, категоричен бе той.

“И това е част от процеса на присъединяване. ЕК ще наблюдава този процес, т.г. отново ще следим процеса. И - да, видях за развитието на събитията. Срещнах се и с представители на  гражданите от РСМ, определящи се за българи, и те също ми разказаха за последните развития по темата. Но за мен обнадеждаващ е факът, че правителството в Скопие е не само запознато, но и работи върху спиране на насилието и омразата срещу българите. Видяхме незабавната реакция на правителството. Виновниците са арестувани, има полицейско разследване и надявам се - ще бъдат последващ съдебен процес. Мисля, че това също ни показва нивото на ангажираност на властите", посочи Вархей.

"Потвърждавам – промените в Конституцията, спазването на Договора за добросъседство, заедно с двата Протокола към него, както и Преспанското споразумение са част от преговорната рамка”, подчерта още комисарят в отговор на въпрос от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени