FACEBOOK

Бързо решавайте споровете с РСМ: САЩ

"България и Северна Македония (РСМ) да намалят риториката помежду си и бързо да разрешат двустранните си спорове”, сочи позиция на Държавния департамент на САЩ пред македонската секция на Voice of America. Коментарът  идва след решението на София за оттегляне на посланика си от Скопие.

“Бъдещето на РСМ е в ЕС. САЩ продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната", сочи позицията на ведомството.

 От външното ни министерство вече съобщиха, че българският посланик Ангел Ангелов се връща в Скопие.

 Напомняме, че страната ни изтегли посланика си за консултации в София заради побоя на секретаря на българския културен клуб Цар Борис Трети в Охрид Християн Пендиков. РСМ определи тази стъпка като "непропорционална".

Тази седмица двете държави обсъждат общи мерки, които да не доведат до ново повишаване на напрежението около отбелязването на 151 г. от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие. Македонските власти обявиха, че обмислят да не допуснат до страната някои български лица, но в крайна сметка се отказаха. София предупреди, че при подобна стъпка ще последва "безпрецедентен отговор".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени