FACEBOOK

Побоят в РСМ не ни засяга: Лорер, ПП

Християн не е наш гражданин, а само човек с българско самосъзнание: Ексминистърът

Случаят с физическото насилие над секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков излишно се политизира, а страната ни не бива да реагира, обяви пред Nova бившият министър и настоящ депутат от Продължаваме промяната (ПП) Даниел Лорер.

„Господинът, който беше атакуван в Република Северна Македония (РСМ), не е български гражданин. Той се определя като човек с българско самосъзнание“, аргументира позицията си той.

По думите му страната ни трябва да защитава преди всичко своите. „Единият от тези, които са го атакували, обаче е български гражданин. Защо не говорим за него? Какво правим за неговия контрол?", заяви още Лорер.

„Въпросът се политизира. Нашият призив е напрежението да намалее и да започне да работи дипломацията. Да дадем на РСМ време да установи дали това е престъпление на омразата, което е немислимо“, допълни ексминистърът.

Лорер на практика дословно цитира позицията на Скопие по случая. “България е политизирала случая от Охрид”, заяви само ден п-рано президентът на РСМ Стево Пендаровски. В интервю за Телма ТВ той каза, че северомакедонските власти ясно са разграничили държавните компетентности, призовавайки за отговорност, но не са се опитали да включат този казус в двустранните отношения с България.

Напомняме, че Пендиков е секретар на културния клуб Цар Борис Трети в Охрид. На 19 януари 2023 г. той е бил жестоко пребит в заведение в града, след което попадна в реанимация. Ден след това беше транспортиран с правителствения самолет Фалкон за лечение в България. Сега общото му състояние подобрява, съобщиха от ВМА. Той вече е изведен от реанимация и настанен в болнична стая в Отделението по орална хирургия към лечебното заведение, след като претърпя операция заради счупена челюст.

Миналата седмица България извика за консултации в София посланика си в РСМ Ангел Ангелов. Причината се оказа именно “сериозната ситуация по отношение правата на българите” в югозападната ни съседка и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци.

В резултат на консултациите Ангелов остана в София, което е фактически разрив на дипломатическите отношения със Скопие. “България ще спре общите проекти с РСМ, докато тя не изпълни обещанията си като премахване на езика на омразата и вписване на българите в конституцията”, обяви при изслушване по казуса в НС външният министър Николай Милков. “Посланикът ни ще бъде върнат в Скопие, когато има осъдени за нападенията над български клубове и пребития Пендиков”, подчерта той.

“Декларации имаме много, но бихме искали да видим наказания на хора, които са извършили престъпления от омраза. Нали всички си спомняме случая с подпалвача, който получи условна присъда, а после пееше на митингите и стана национален герой (Ламбе Алабаковски)?”, каза Милков. “Цинично е да се обсъжда “проект за екопътека през Беласица” с РСМ, докато Пендиков лежи в болница”, заключи министърът.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени