FACEBOOK

Кои сте вие, че да измисляте име на нашата църква: Президентът на РСМ

"Кои сте вие, че да измисляте име на нашата църква?", риторично попита президентът на република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски пред скопската телевизия 24. Той се възмути от намеренията на БПЦ сама да избере име на македонската църква и нарече това "безобразие".

Пендаровски заяви още, че отдавна настоява трета страна да се намеси в спора между Скопие и София. Той припомни, че при съвместното посещение във Ватикана заедно с Румен Радев е отправил подобно предложение - нещо, което е заложено и в идеята на Франция от последните дни. Според Пендаровски обаче българският президент е отклонил идеята му с аргумента, че ”България и РСМ най-добре познават отношенията си и че няма нужда от чужда намеса”.


Президентът на РСМ каза още, че за момента преговорите са "ялови" и обвини претенциите на София за основна причина за буксуването им. Той настоява, че ”не може и да става дума за ревизия на историята от историческата комисия”.


Пендаровски каза още, че промяната на конституцията е напълно невъзможна и че в основната част не са описани и други малцинства като албанците. Той допълни, че България е добавила и пет нови искания към френското предложение.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени