FACEBOOK

В протокола София-Скопие има празноти: Радев


“Преговорната рамка между България и Република Северна Македония (РСМ) трябва да се прецизира и актуализира”, настоя президентът Румен Радев, който е на среща на върха на инициативата Три морета в Рига. Той настоя изпълнителната власт да обърне внимание на двустранния протокол София-Скопие, изработен в резултат на преговорите и вписан в изпратения от Париж.


“Българските политици не бива да бързат да обявяват историческа победа в спора, тъй като в двустранния протокол има празноти, а промяната в Конституцията е само първата крачка по пътя на евроинтеграция. Предлаганият двустранен протокол пък не предлага достатъчни гаранции нито като действия, нито като механизми, срокове и измерими критерии”, подчерта Радев, в коментар за френското предложение за решаване на спора със Скопие.


Президентът коментира по същество внесения във външната комисия на парламента протокол, който едва във вторник се оказа разсекретен и достъпен за депутатите. Той обясни, че документът, който се добавя като неизменна част от преговорната рамка, е мястото, от което трябва да дойде истинската защита за българските интереси, включително "промяна в процеса на дебългаризация", зависи от този двустранен протокол, на чиято база ЕС ще следи "какво да изисква и защитава".


Радев обаче се обърна към отговорните институции с искане протоколът да бъде поправен. Ако това не стане и не се започне залагане на "липсващите параметри" в протокола, "самата преговорна рамка се обезсмисля", защото "тя е само рамка". Радев настоя да се прецизира и европейският механизъм за контрол.


Напомняме, че в понеделник държавният глава критикува решението на кабинета да прехвърли изработването на позиция към парламента, след като премиерът Кирил Петков обясни, че всяко предложение, отклоняващо се от Рамковата позиция на България, ще бъде пращано директно към депутатите.


“МС да не се крие зад НС, той е водещата институция и ние очакваме да има ясни и отговорни решения в тази посока”, призова Радев. Напомняме, че според Конституцията вътрешната и външната политика се осъществяват от кабинета. “Без решение на МС за вдигане на ветото пред РСМ не може да се мине”, заяви по-рано конституционалистът проф. Пламен Киров.

В крайна сметка депутатите от Комисията по външна политика решиха заседанието й да се отложи. Народните представители гласуваха с 9 "за" и 8 "против" и без въздържали се.


Причината - по-голяма част от депутатите не се съгласиха да проведат заседанието, тъй като няма решение на МС по френското предложение за РСМ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени