FACEBOOK

Без МС ветото за РСМ не може да падне: Конституционалист

“Без решение на МС за вдигане на ветото пред Република Северна Македония (РСМ) не може да се мине”, заявипред Dir.bg конституционалистът проф. Пламен Киров. Според него няма как НС, комисия или някой депутат да носят отговорност за подобна позиция. “Чл. 105 от Конституцията изрично урежда, че ръководството на вътрешната и външната политика, се осъществява от  кабинета. Тоест, органът, който ръководи и осъществява външната политика, това е МС. Кабинетът първо трябва да вземе отношение и след това да поиска от НС санкция”, подчерта той.

Проф. Киров недоумява защо специалистите по външна политика, МИО и македонистите от ведомството на Теодора Генчовска  не изготвиха експертни становища за споразумението на Париж за РСМ.

“Редно би такава експертиза да бъде коректно предадена от министъра на външните работи на едно заседание на МС, на което да бъде обсъдена позицията по френското предложение, след това МС спокойно може да вземе решение”, посочи той.

“Но да се заобикаля външншно е дълбоко нередно. Самата комисия по външна политика нищо не може да реши. Това е един помощен орган на НС. Той подпомага парламента при вземане на онези решени, които попадат в конституционната компетентност на НС. И нищо повече от това. Тоест, получава се една, меко казано, каша, от която нищо добро не ни чака. Всъщност, целта е ясна прехвърляне на отговорност към  парламента. Защото той не може да я носи. Ако прочетете чл. 69 от Конституцията, ще видите, че депутатите не носят отговорност за изразените от тях мнения и за гласуванията си в НС”, посочи експертът.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени