FACEBOOK

Споразумение с РСМ до края на юни: Германия

"Република Северна Македония (РСМ) трябва да има сигурна европейска перспектива”,  настоягерманският канцлер Олаф Шолц при посещението си в София на брифинг с премиера Кирил Петков. Той бе на обиколка в пет държави в региона, включваща Западните Балкани, и дойде за среща директно от Скопие, а в момента е на разговор с президента Румен Радев.

"Има шанс за постигане на напредък. Ще продължим дискусията и обмена между нас и до края на френското председателство се надявам да постигнем напредък (до 1 юли т.г.)", каза той. "Има голямо общо разбиране затова какъв трябва да бъде резултатът, проблемът е как ще се стигне до този резултат. Човек никога не знае какъв ще бъде изходът накрая, но всички полагат големи усилия", каза канцлерът.

Шолц допълни, че за него е ясно, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия между съседните държави. "Нашият исторически опит показва обаче, че обогатяващо за всички страни е, когато се преодолее недоверието и се изградят приятелски отношения със съседите. Затова настоятелно подкрепям постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване на РСМ и Албания. Има шанс за постигане на напредък", добави той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени