FACEBOOK

Европреговори за РСМ само след поправки в Конституцията: МВнР

“Причините за недопускането на българските граждани в Република Северна Македония (РСМ) за чествания на годишнина от Гоце Делчев са крайно неубедителни”, заяви пред bTV зам.-министърът на външните работи и говорител на ведомството Костадин Коджабашев. “Отношението е унизително спрямо България и българския народ”, подчерта той.

“РСМ не е стартирала преговорния процес за влизане в ЕС, а за да започнат такива преговори, трябва да впишат македонските българи в Конституцията си”, подчерта Коджабашев. По думите му подобни действия са неизпълнение на предварително поетия ангажимент от страна на Скопие. Действията на македонските власти нанесоха сериозни вреди на процеса за възстановяване на доверието между България и РСМ, коментира говорителят на външното министерство.

Напомняме, че в събота македонските граничари арестуваха и глобиха трима български граждани “за нарушаване на обществения ред”, а депутатът от 48-ото НС Ангел Георгиев от Възраждане каза, че е един от тях. Той също така каза, че е имало и удари от страна на граничарите.  “Действията на силите на реда на граничния пункт с България са пример как действа една европейска полиция”, коментира на свой ред македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски. Според РСМ вътрешният ни министър Демерджиев лично бил спрял за Скопие да пътуват евродепутатът Джамбазки и лидерът на Възраждане Костадинов.

В неделя министерството на външните работи на РСМ обвини властите на страната ни, че не са спрели определени хора да стигнат до границата. Според Скопие става въпрос за "радикално настроени личности, представители на организации и политически партии в България", които "продължават да изявяват териториални претенции към  РСМ и непрекъснато уронват достойнството на македонските граждани, македонския народ и страната ни".

Реакцията на македонските власти предизвика и публикация на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Александър Йорданов във Фейсбук, в която той написа, че "не съществува македонска нация", а РСМ “дълго няма да бъде приета в ЕС”. Той определи съседите като "сърбоманска измет" и "титовисти", с което ядоса дори президента.

На свой ред властите в Скопие вече се заканиха да изпратят писмо до ЕП заради "обидното поведение" на Йорданов в социалните мрежи. “Езикът на омраза спрямо РСМ е достигнал безпрецедентни нива за цялата история на българо-македонските отношения”, коментира публикацията президентът на РСМ Стево Пендаровски.
Оказа се още, че вечерта в събота неизвестни лица счупиха с камъни витрината на македонския културен клуб Никола Вапцаров в Благоевград.  Както Пендаровски, така и премиерът на РСМ Димитър Ковачевски осъдиха и "вандалския акт", който наричат "каменуване".

На този фон се появи и новината, че поредният опит на самоопределящите се като македонци в Благоевград да получат регистрация се провали. Агенцията по вписванията отказа да регистрира Дружеството на “репресираните македонци в България, жертви от комунистическия терор". Отказът бе потвърден и от Окръжния съд, който е категоричен, че "целите на сдружението могат да бъдат определени и като противоречащи на конституционно установени принципи в България".

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени