FACEBOOK

Представиха новите пътни такси за автобусите и камионите

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов присъства на старта на представянето на новите пътни такси за автобусите и камионите, които държавата въвежда, за да събира повече пари за строителство и поддържане на пътната мрежа, която тежките превозни средства над 3,5 т. най-много натоварват.

Чрез системата ще стане невъзможно и пренасянето на контрабанда, понеже ще бъде веднага засичана. А именно събирането на акцизите се оказа основна критика на Европейската комисия към България преди дни в нейния икономически доклад за нас, наред с прането на пари през частна бг банка.

Българската електронна тол-система ще бъде най-модерната в Европа, въпреки че цените й са несравнимо по-ниски дори от сръбските, да не говорим за останалите в ЕС. Тя ще бъде базирана на GNSS - Глобална Навигационна Сателитна Система. Таксуването ще става без спиране, автоматично, без станции, будки, бариери или каси за плащане, за които трябва да са подготвени монети, както сме виждали в останалите държави.

Ще се пресмята по няколко показателя: брутно тегло, брой оси, емисионен клас, категория на пътя. Цялата информация и разплащанията ще стават чрез бордово устройство TолПас за чести или регулярни пътувания, по-подходящо за нашите автобуси и камиони, което ще се предоставя безплатно от оператора ИТС. И чрез ръчно таксуване за чужденците или рядко ползващите услугата с предварително зададен маршрут за единични или транзитни пътувания.

Системата е безотказна, работи в реално време с контактен център, който не спира 24 часа 7 дни в седмицата, с осигурен достъп чрез партньорска мрежа с над 7000 точки


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени