FACEBOOK

ТОЛ-система и нови мини винетки от 2018 г.

Търгът финишира в началото на октомври, научи 19’, министърът очаква 1 млрд., а премиерът наддава до 1,5 млрд. лв. приходи от пътни такси на година

ТОЛ-системата в България ще стартира още догодина, съобщи премиерът Борисов. В първите дни на октомври, по информация на 19 минути от кухнята на конкурса, ще бъдат обявени резултатите от търга за изработването на новата информационна мрежа за събиране на пътни такси чрез сателитно наблюдение на 80% от мрежата. За да имаме добрия сценарий обаче е важно комисията да избере кандидат с опит и доказана експертиза, а такива далеч не са всички участници в наддаването.

Новина поднесе и ресорният министър Николай Нанков. Пред бТВ той посочи, че с въвеждането на ТОЛ-системата в България се предвижда и създаване на нови видове винетки – ежедневни и тридневни.
Нанков заяви, че амбицията на регионалното министерство е в края 2018 г. тол системата да бъде внедрена и да заработи, а още първата година от постъпленията пътната агенция да има ресурс от почти 1 млрд. лв.
Премиерът наддаде с прогноза приходите да стигнат 1,5 млрд.лв., които той смята да бъдат прехвърлени за рехабилитация на пътищата и за изграждане на нови трасета като магистрала Хемус например. Борисов прогнозира още догодина тя да „подмине” Севлиево, което според регионалния министър няма да бъде възможно. В момента повече от 60 км я делят от този град.

Напомняме, че в момента събираните суми от пътните такси по обем се движат около 200 млн.лв. Идват от винетките, чиито цени за леките автомобили засега няма да бъдат повишавани след въвеждането на системата за


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени