FACEBOOK

По-скъпа клинична пътека за Ковид-19

Увеличение на клиничната пътека за Ковид-19, както и поемане на разходите на болниците за скрининг за Ковид-19. Това предстои да бъде разписано в нов Анекс към Рамковия договор около 10-12 юли, коментира в медиите д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. До решението се стигнало след разговор със здравния министър Кирил Ананиев и зам.-министър Жени Начева, предаде lexmedicanews.com.

„Очакваме значително увеличение на клиничната пътека, защото за разлика от пневмониите коронавирусът се лекува доста по-дълго време“, коментира председателят на БЛС, без да се ангажира с конкретни цифри.

Предстоят преговори и по проблема със заплащането на PCR-тестовете, поради множеството сигнали на недоволство от страна на граждани, които се оплакват, че лечебните заведения искали от тях сами да заплатят изследванията. От МЗ неколкократно заявиха, че подобно искане е незаконно.

БЛС смята, че това не е така, защото болниците имат право да изискват заплащане за всичко, което не е регламентирано в НРД. От частните болници пък излязоха с искане МЗ или НЗОК да поемат тестовете, за да не се налага те да се заплащат от джоба на пациентите. Медиците смятат, че в епидемичната обстановка изследванията за коронавирус са необходими като мярка срещу разпространение на заразата, особено сред лекарите. Те не бива да се плащат от пациентите, но няма как и да са за сметка на болниците. Дали РCR тестът ще се поеме частично или напълно все още е въпрос на преговори, а крайното решение ще бъде регламентирано с Анекса към НРД, обясни д-р Маджаров, цитиран от clinica.bg. В момента цената на клиничната пътека за лечение на заразените с коронавируса е 600 лева.

БЛС ще проведе днес изнесено заседание на Управителния съвет в Боровец при спазване на епидемиологичнте мерки, съобщиха от съсловната организация. Ръководството на Лекарския съюз ще обсъди актуалната обстановка с протичането на пандемията от коронавирус и ще отчете националната кампания „За героите в бяло“.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени