FACEBOOK

Всички над 65 г. имат право на почти безплатни зъбни протези, съобщи Шарков

Всички хора над 65 години вече ще се възползват от правото да получават почти безплатни зъбни протези според подписания рамков договор за 2020 година между Българския зъболекарски съюз и Здравната каса. Това съобщи председателят на зъболекарския съюз д-р Николай Шарков, предаде БНР.

„Падна горната граница за всички хора, които са обеззъбени, и всички граждани над 65 години, които се нуждаят, имат право на подвижни протези. Самата протеза е безплатна. Те трябва да доплатят цената на зъботехническия труд, която е много малка сравнено с цената на самата протеза – 70-80 лв. Пакетът за деца е достоен пакет. Децата до 18-годишна възраст имат право на един преглед и четири дейности. Те включват както кариес, така и неговите усложнения, вадене на временни зъби“, обясни той.

За дентални дейности в бюджета на Касата са заложени почти 180 млн. лв. Пакетът от дейности за деца и възрастни, който се покрива от здравния фонд, остава като пакета от тази година.
Очаква се подписването и на НРД за медицински дейности, като в момента представители на БЛС са на среща при министъра на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК.


От сутринта Съюзът заседава с Надзорния съвет на Касата по някои от спорните текстове в НРД за медицинската дейност. Сред тях са намалени цени на 10 клинични пътеки, за които е било договорено увеличение вече от общо над 250 увеличени цени на клинични пътеки за догодина.

Дали ще има текст в Договора - процент от приходите на болниците да се заделят за работни заплати? От БЛС по време на преговорите настояваха този процент да е 30%, но от НЗОК искат по-нисък процент. Протестиращи медицински сестри, организирани от Мая Илиева преди дни пред Министерския съвет, в 14 часа обявиха, че ще разположат палатки пред Министерството на здравеопазването. Те са изпратили и открито писмо до здравния министър Кирил Ананиев, като настояват за среща с него днес в 17 часа, за да ги запознае с параметрите на Рамковия договор и дали в него ще има текстове, свързани с процентно разпределение на работните заплати в съотношение лекар - медицинска сестра и санитар.

За "Хоризонт" Мая Илиева обясни, че дори настояват във всяка клинична пътека да се определи какъв процент ще се определя за работна заплата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени