FACEBOOK

Покриват хотелите на украинците до 15-и

“Украинските бежанци трябва да решат до 15 ноември дали да отидат в държавни бази”, заяви пред БНТ министърът на туризма Илин Димитров. “Това са държавните хотели на ведомствата, там, където почиват всички български държавни служители и семействата им”, подчерта той.

"Държавата поема ангажимент да плати на хотелиерите престоя на бежанците до 15 ноември. Оттам нататък хората могат да останат, ако решат да си плащат или ако хотелиерите решат да плащат разноските", каза още Димитров.

"Ние ги местим от едни хотели в други. Да, има различни категории, някои не са пригодени за зимата, в момента ги пригодяваме - слагаме печки и климатици където трябва, но условията са повече от добри. Дадохме срок от 15 дни, за да не е шоково и да могат бежанците да решат дали искат да се преместят. В базите има интернет, топла вода, отопление", увери министърът.

"България се грижи най-добре от целия ЕС за своите бежанци - платили сме най-много средства и от ден първи те са настанени в хотели. Това е невероятен имидж пред Европа - солидарност и съпричастност, но просто финансите ни свършиха", похвали се  още Димитров.

По данни на МФ държавата е отделила около 520 млн. лв. за бежанците, като конкретно министерството на туризма е платило 186 млн. лв. Димитров посочи, че тази сума ще нарасне до 220 млн. лв., като 95% от парите са от еврофондове. Напомняме обаче, че голяма част от хотелиерите още очакват парите си от април.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени