FACEBOOK

От „стабилност” до „рестарт”: Коментарите пред урните

Както ни подреди народът: Борисов; Моментът е решаващ: Нинова

„Изборите трябваше да бъдат още миналата година”, заяви президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас. Държавният глава избра да гласува машинно в избирателната си секция в ПГ по транспорт Макгахан в София.

„Гласувах срещу разпада на държавността, беззаконието и корупцията. Гласувах за свободна, справедлива и просперираща България. Тези избори ще са първа стъпка към нормалността, към завръщането към законите и правилата. Към осъзнаването на силата на колективното действие. Към отприщването на огромния потенциал, който носи народът ни“, каза Радев.

Президентът заяви, че за първи път вижда толкова много хора да гласуват в избирателната секция, където и той упражнява правото си на вот. Според него това показва, че има ангажираност на българите към тези избори.

Премиерът Бойко Борисов традиционно гласува в родната си Банкя. Той се оказа първи от политическите лидери упражни правото си на избор, като застана пред урната малко повече от час след началото на изборния ден. Всичко се предаваше на живо, без самото гласуване, на страницата му във Фейсбук. Журналисти нямаше, а ГЕРБ така и не обяви часа, в който ще гласува премиерът.

Борисов определи тези парламентарни избори като "най-скъпите", защото стрували над 150 млн. лв. по негови изчисления. Премиеът подчерта, че парията му е водила "най-толерантната и най-добронамерената" предизборна кампания, в която не са обидили никого.

"Дано да имаме честни и почтени избори, за да може както ни подреди народът, след това да имаме и претенции. Не можеш да имаш няколко процента, а да искаш да говориш от името на народа, и обратното. Надявам се мобилизацията на партията ни ГЕРБ и СДС да е успешна", допълни още Борисов. След това лидерът на ГЕРБ посети черква и запали свещ.

„Моментът е решаващ за България”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като гласува. Тя направи това с машина, след като по време на цялата кампания БСП призоваваше именно за машинен вот. „Изненадана съм, че толкова рано има такава висока избирателна активност, това е похвално”, отбеляза тя.

„Гласувах за промяна и стабилност, да излезем от дъното на всички мрачни класации, за подредена, справедлива и социална България, която няма да остави никого сам в кризата и ще се погрижи за всеки”, каза Нинова.

„България се нуждае от стабилност, след изборите да се формира стабилно мнозинство и стабилно правителство, което да решава проблемите”, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, след като гласува в Плевен.

"Смятам, че ще има нови избори след тези, тъй като сегашните няма да решат нищо", каза пък лидерът на Атака Волен Сидеров, който също упражни правото си на глас. Той гласува в избирателна секция 7 в София, район Красно Село.

"Гласувах за рестарт на държавността, за възстановяване на нормалността, на демокрацията в България", обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ веднага след като упражни правото си на вот. Той гласува точно в 9,09 часа в секция в най-голямото училище на Кърджали СУ П.Р. Славейков.

Съпредседятелят на Демократична България (ДБ) Христо Иванов също обяви, че гласува „за промяната”, като упражни правото си на глас в столичното 93-то СУ Александър Теодоров-Балан. "След изборите очаквам да се формира едно НС, което има повече легитимност, за да може да започне сериозен разговор за промяна на посоката ", каза още съпредседателят на ДБ. По време на цялата предизборна кампания той апелираше за електоронен вот, но в крайна сметка пусна хартиена бюлетина заради нередности с машините.

„Браво, българи, че опровергахте социолозите за ниска избирателна активност и тя е висока”, каза Мая Манолова от коалицията Изправи се! Мутри вън!. Тя даде своя глас с машина. „Гласувах за смяна на караула, за това, което гласуваха българите по площадите, заяви Манолова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени