FACEBOOK

БГ сънародниците с невиждана избирателна актинвост

Феноменални опашки пред секциите ни в чужбина

Изборите за 45-о НС зад граница започнаха още в събота вечер българско време, а приключиха сутринта на 5 април, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи. Заради десетчасовата времева разлика първи гласуваха сънародниците ни в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Последни ще затвориха изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада.

Българските граждани зад граница проявиха невиждана избирателна активност, като упражниха правото си на глас в общо 465 изборни секции в 69 държави, а вотът в Турция за първи път не се оказа основният фактор. Снимките от социалните мрежи, които представиха нашите сънародници показват огромни опашки в редица европейки столици и градове.

В Испания, където бяха разкрити 53 секции. В консулството в Барселона бяха отворени 2 от тях, но въпреки това се чакаше по 30-40 минути за гласуване, съобщи bTV. В цяла Испания са подадени рекорден брой заявления за гласуване - 7778. Следобед се очаква засилване на избирателната активност, което вероятно ще доведе до струпвания и на други места като Мадрид и Валенсия. Всичко това въпреки консула ни Пацо Терасата (ексшефа на КОНПИ Пламен Георгиев) се гласува „с 200”, коментираха гласуващите.

С напрежение, хаос и скандали пък започна изборният ден за българите в Турция. В секцията в истанбулския квартал Авджилар се извиха дълги опашки заради декларациите, които трябва да попълва всеки гласуващ. По план това трябваше да се прави онлайн. В неделя сутринта обаче комисията реши тези, които не са попълнили документа предварително, да го правят на място, но извън секцията. След това на място пристигнаха застъпници и бе свикано ново заседание на комисията. На него бе взето точно обратното решение – декларациите да се попълват вътре в самата секция.

Българите във Виена също са доста активни, съобщи Nova. В цяла Австрия са открити общо 17 избирателни секции, 9 от тях са в столицата. Заявленията за гласуване са над 2 хил.

Секциите в Белгия са 11, предаде БНР. Една от тях е в Гент, където е съсредоточена голяма българска общност, остана председател и часове след началото на изборния ден се чакаше решение кой да го замести.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени