FACEBOOK

Отблъснаха най-голямата хакерска атака срещу системата за сертификатите

Няма изтекли лични данни, увериха от Информационно обслужване

Над 400 кибер атаки срещу Националната система за издаване на зелени К19 сертификати са неутрализирани само в рамките на няколко дни, съобщиха от Информационно обслужване. Според ведомстовото това е най-голямата хакерска кампания в България. Няма изтекли лични данни, твърдят от дружеството.

“Компанията е осигурила възможно най-ефективната и модерна защита на инфраструктурата от подобни действия и успешно е успяла да отблъсне злонамерените атаки. Няма опити за пробив и намеса в системата, и изтичане на данни на потребители“, заявиха от Информационно обслужване.

Хакерски атаки започнаха малко след вземането на решението за задължителните зелени сертификати. Сайтът на здравната система се срина на няколко пъти още в четвъртък, когато е и най-мощният пик на безпрецедентната кибератака, но след това успешно поднови работа си.

В първите часове след оповестяването на мерките на все пак са издадени и свалени от системата рекорден брой зелени сертификати – над 106 000. Общо за от 20 до 22 октомври включително от системата са изтеглени 318 413 докумета. За сравнение - от 1 до 19 октомври от системата са свалени едва 161 255.
Кибер ударите са дошли от най-рачлични точки на планетата: САЩ, Великобритания, Китай, Русия, Украйна, Тайланд, Бразилия и Индонезия, става ясно от данни на Информационно обслужване за географското разпределение на атаките.

На моменти зловредният трафик към здравния портал е надхвърлял 400 Gbps, което надвишава международната свързаност на държавата. Безпрецедентната атака от типа "отказ от услуга" /DDoS/ към портала https://his.bg/ е достигнала в пиковите часове между 30 до 80 млн. пакета в секунда, което е затруднило достъпа на потребителите. Това е една от най-големите DDoS атаки, правени срещу България някога. Компанията обаче е осигурила възможно най-ефективната и модерна защита на инфраструктурата от подобни действия и успешно е успяла да отблъсне злонамерените атаки.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени