FACEBOOK

Нови ограничения заради К19: Кунчев

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев препоръчва нова серия от ограничения, с които да се опитаме да овладеем разпространението на COVID-19. "Не споделям оптимизма на част от управляващите, че с този темп на нарастване ще постигнем добри резултати", коментира Кунчев. Неговите предложения са следните:

- очевидно е, че мерките ще продължат и след 12 ноември, като най-вероятно ще се удължат поне до края на ноември;

- ще се предложи някаква степен на затваряне и на заведенията, които сега продължават да работят, с въвеждане на вечерен час до 22 - 22:30 часа;

- до максимум 50% ще се ограничи работата в офисите - вече всеки, който може, трябва да мине на дистанционна работа;

- специална препоръка към МОН - считаме на този етап, че е редно да се затварят училища от пети до 12-и клас на по-широка основа, а не по решение на директора;

- горещата ни препоръка е университетите да преминат изцяло на дистанционна работа; изключение трябва да се направи само за медиците и техните упражнения;

- считам, че е редно да минем към възстановяване на коридора за пазаруване на възрастни от 8 до 10 часа, като този път смятат да забранят на хората над 65 г. да пазаруват в останалите часове;

- следва да няма 10-дневна карантина за медицинския персонал, при отрицателен тест от третия ден на рисковия контакт;

- спешно да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването да командирова медицински специалисти в различни здравни заведения, като става дума за включване на доболничната помощ към усилията в болниците.

Най-важната мярка днес е да проявим разум и да помислим за нашите близки и за хората, които можем да предпазим и които можем да заразим, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. На фона на над 41 000 активни случая, той предпочете да започне брифинга с данни за излекуваните - 1417 за тази седмица, 2788 излекувани от миналия четвъртък до днес. Заетостта на леглата за COVID-19 е 30%, а на тези за интензивно лечение - 20%. Сред лекарите активните случаи са 1276, от тях 90 души са в болница, а седем души са в интензивни грижи.

Влизаме в изключителна сериозна фаза на епидемията. Най-ефективната мярка е носенето на маска на закрито, както и избягването на събирания и струпвания, каза министърът и призова да се избягват и пътуванията. Всички български граждани, които лежат с COVID-19, да не гледат на Ремдесивир като на панацея, призова министърът. Всеки медикамент има и странични ефекти, лекарят преценява ползата и риска от прилагането на всеки препарат, посочи той. Днес в страната се очакват още 1700 флакона от лекарството, като Ангелов увери, че няма дефицит на медикамента.

Налага се извод за тотален хаос в системата, отбеляза с осъдителен тон доц. Ангел Кунчев. "В момента в болниците се лекуват 3200 души, те получават пълната медицинска помощ, включително препаратите, които се прилагат в целия свят. Много е лесно да намериш трима, при които е имало някакво неразбирателство, забавяне на линейката. Сигурно ги има и ще продължи да ги има, но с фокусирането на вниманието върху тези 0.1%, създаваме усещане за хаос", коментира той.

Положението в Европа е изключително тежко, отбеляза Кунчев. Има само шест страни в оранжевата зона, сред тях Гърция, всички други са над 120 на 100 000 заболеваемост. Нашата заболеваемост достигна 388 на 100 000 за този период, това ни нарежда на 17-о място в ЕС и 4-о място на Балканите. 5,20 на 100 000 е смъртността, което ни нарежда на пето място в ЕС.

По области само Видин, Добрич и Силистра са в оранжевата зона, всички останали вече са в червената зона - с над 120 000 на 100 000. Кунчев изтъкна трите области като пример как вземането на мерки дава ефект, тъй като те в един или друг момент бяха в изключително тежка ситуация.

Достигнахме 900 теста на 100 000 население, отбеляза Кунчев. Средното за ЕС е около 2000 обаче. Има страни с по 7000 теста на 100 000. Това ниво е задоволително, то ни дава необходимите данни, но може да стане и по-високо при евентуални скрийнингови програми, коментира той. България в момента прави най-малко тестове в Европа.

"Всеки пациент, който счете себе си за спешен, има право да потърси помощ във всяко спешно заведение в страната. Никой няма право да му откаже помощ", заяви здравният министър на въпрос какво все пак да прави човек, когото връщат от различни болници.

"Мерките не могат да спрат разпространението на вируса, той се разпространява дифузно и ние не можем да го спрем, но можем с адекватни мерки да го контролираме. Каквито и правила да напишем, ако хората не вярват в тези заповеди, в думите на лекарите, то тогава няма как тези неща да се спазват, няма да постигнем медицинския резултат, който целим - да намалим натиска върху лекарите и сестрите, които не излизат от болниците", коментира Ангелов.

Ангелов разказа, че ситуацията е тежка и се случва при тръгването на линейката да има легла, а при пристигането й те вече да са запълнени. В "Пирогов" тази нощ е възникнала нуждата да се открият още легла. Затова министърът апелира към хората да проявят разум.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени