FACEBOOK

Тестът не е диагноза, маските не пазят, 7 дни карантина стигат: д-р Тр. Вълков, инфекционист от първа линия

"Още преди няколко месеца на страницата на института „Роберт Кох“ беше написана статия, че техният опит с пациенти, които са над 17 000, след 5-ия - 7-ия ден отделянето на вируса в носоглътката и опасността ние да заразим при контакт, дори по-близък контакт, възприемчив индивид е много малка и има резон да бъдат намалени тези 14 дни", заяви в интервю за бТВ инфекционистът д-р Трифон Вълков.

Според него оптималните са 7, колкото държат хората във Франция с нейния най-голям в ЕС бум на втората вълна на вируса. Докторът работи на първа линия в битката с паднемията, за разлика от специалистите по друго в Националния оперативен щаб и министъра на здравеопазването, които са зрители на случващото се като всички нас и се информират, също като нас, не от научен обмен, какъвто България не осъществява през последните 10 години Борисов, а от чуждите медии, ако поназнайват някой език.

„Цялото лекарско съсловие или по-голямата част от него е наясно, че няма как маски да предпазят напълно от заразяване , допълни д-р Трифон Вълков.
„Що се касае за носенето на маски на открито, споделям лично моето мнение и смятам, че това е абсурдно. Логика няма. Който търси логиката, трябва да я търси далеч от медицината.

Тя не е медицинска. Медицинска логика в това аз да се разхождам навън – било 20, било 15, било 8 градуса, било и 25 градуса с маска, да си разхождам кучето в Южния парк и да нося маска при положение, че около мен няма никой или сме двама души на някакво разстояние около метър, а както казвате вие да сме в един ресторант 50 или човека, през маса наредени, на затворено, и няма как там да ни накарат да носим маски, защото ние сме седнали да вечеряме, то е абсурдно. Логиката не съществува.

Идеята да се затегнат тези мерки е опитът на здравната система да ограничи заболеваемостта с цел да предпази здравните заведения, но не е това начинът по който ще стане. Мисля, че тази практика се оказа губеща, тя се доказа във времето“, каза още д-р Вълков. Според него маските не предпазват ефективно от коронавируса.

Още по-важното му заявление на експерт, който всекидневно реално се бори с корона19:
„PCR-тестовете не са диагноза и твърде, твърде често резултатите от тях са подвеждащи и фалшиви”!

Той даде своето професионално становище защо е така и кога трябва да си правим тестове, тъй като лабораториите, където се осъществяват, също като болниците, са най-големите огнища на заразяване и не е желателно да се тълпим в тях:

„Има смисъл да се самоизолираш само ако имаш симптоми и си струва да бъдат изследвани с PCR единствено тези със симптомaтика”!

Поради многото въпроси, които отправят във фейсбук и в медиите хора с леки симптоми, за които е невъзможно да се свържат с телефон 112 и да получат съвет от специалист, той обясни и как да се лекуваме в домашни условия, тай като 95% от случаите са или на липса, или на слаби грипоподобнисимптоми:

„Терапията на ковид-усложненията е индивидуална и комплексна, тоест от компетенциите на лекари с различен профил; имуностимулаторите могат да ви изиграят лоша шега”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени