FACEBOOK

Министрите и депутатите: “По-равни” в карантината

След няма и 20 часа РЗИ-София отмени самоизолацията за министър-председателя Бойко Борисов и на министрите му, ден преди премиерът да се окаже с К19. Здравната инспекция го бе освободила от всякаква карантина.

След позитивния тест вече няма да има как. Борисов и министрите му успяха да подминат задължителната за всички изолация, която иначе се спазва превантивно след контакти със заразени от К19. Аргументът е, че тяхната работа била „важна”. Трудно би могла да се постигне дисциплина в обществото при такъв явен пример за пренебрегване на мерките, когато някои се оказват „по-равни”.

Първа птичка бе вицето Ек. Захариева, която летя контактна на международна среща. Не е ясно дали си направи тест след нея, както стори президентът, но колегата и външна министърка на Белгия легна болна впоследствие. Припомняме, че зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков се оказа заразен с коронавирус.

Във ФБ той уточни, че се е тествал не заради проявени симптоми, а превантивно и тестът му се оказал положителен. Борисов и министрите Петя Аврамова (регионално развитие), Десислава Танева (земеделие), финансовият Кирил Ананиев, както и Севделина Арнаудова - пиар на ГЕРБ, се самоизолираха за кратко след контакта си с вицето.

С решение на РЗИ обаче карантината бе отменена след няма и 24 часа. Причинате е, че всички те са дали отрицателни тестове в два последователни дни. После се оказа, че и премиерът има К19. След новината от РЗИ побързаха да обявят, че двама министри все пак ще бъдат под карантина заради контакти с Борисов в петък. А какво става с другите му служители в МС и НСО, те също ли са по-равни?

„Всички лица, които са били контактни на премиера през последните няколко дни са в процес на налагане на карантина”, каза за 24 часа шефът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. Информирани са още министрите на транспорта Росен Желязков и на енергетиката Теменужка Петкова, както и зам.-външният министър Георг Георгиев.

Преди това Борисов, който е бил контактен с Нанков така и не отложи работните си планове и благодарение на РЗИ избегна всякаква форма на самоизолация. Той проведе срещата си със зам.-държавния секретар на САЩ Кийт Крак, а още на следващия ден тръгна на традиционната си обиколка с джип.

Същата се оказа и ситуацията с премиеркия екип, както и с всички в МС. Сега премиерът е информирал лично чрез американското посолство и представителите на американската делегация, които бяха на посещение в България и имаха среща с него.Като също „по-равни“, депутатите си заседаваха, въпреки че още в четвъртък се разбра, че двама от тях имат К19.

Напомняме, че народни представители от ГЕРБ (които сега заседават без да спазват никаква карантина) само преди дни гръмко обвиняваха президента Румен Радев, че замина за Есто-ния при отрицателен PRC-тест след предполагаем контакт със заразен генерал. Атаката продължи и в тв уикенда.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени