FACEBOOK

5% ръст: Китай единствен в света не е в криза и няма заразени след карантина

4,9% ръст бележи икономиката на Китай за третото тримесечие на годината и това го прави не само най-голямата икономика в света – още миналото тримесечие той задмина по БВП Съединените Американски Щати, което трябнаше да се случи чак през 2030 г., но КНР е и единствената голяма държава, която не е в криза заради коронавируса. Само за месец септември полетът е с 6,9%.

Напомняме, че от 1 април до 30 юни – в миналия квартал, скокът на икономиката, статистически отбелязан от Пекин беше 3%. Тези данни идват при спад от -6,8% през първото тримесечие на 2020 г., което за КНР мина под знака на карантината от коронавирус, пише Ел Паис.

Като имаме предвид тези данни, важно е да се отбележат и други, за разлика от всички останали страни със строга карантина по китайския модел, които в момента бележат незапомнен бум на новозаразени с К19 – от България до Франция, в навачерието на поредната сесия на Народното събрание властите в Пекин рапортуват за практически нулево инфектиране. В 1,5-милиардната държава бройките се движат около 40-50 на ден, без почиващи. По-добри резултати има само Швеция, ала тя не въведе локдаун, за което Китай беше лидер в обругаването й.

Тези два факта – икономическия бум и странната липса на заболеваемост, на фона на трагедията в целия свят, изглеждат повече от подозрителни и наливат вода в мелницата на президента Тръмп, който обвинява всекидневно Китай в нарочно заразяване на света с коронавируса за разчистване на сметки.

Извадените от щаба му документи за личните инвестиции на семейството на неговия конкурент за нов мандат Джо Байдън в китайски компании, които печелят от коронавируса и борбата срещу него, още повече подсилват тези основателни подозрения.

МВФ очаква годишният ръст на икономиката на КНР да бъде 1,9%, като е много вероятно те да бъдат надскочени. Само за съпоставка, основните врагове на Китай, които по съвпадение са и двете най-засегнати от К19 държави в света – САЩ и Индия, където са над половината от всички случаи на заразени в света, ще отбележат съответно сривове от -4,3% за Щатите и -10,3% за Делхи.

Напомняме, че с Вашингтон китайците водят търговска, а със съседа си Индия зимата проведоха кратка, но затова пък драматична истинска война в пограничните райони, а омразата им е отколешна. Трите държави в следващите 10 и повече години ще бъдат и голямата тройка на икономиките на планетата според всички експертни прогнози.
За следващата година прогнозата е за рекордните 8% скок на стопанството на Китай.

Има ли гръм в Рая на Пекин? Единствено огромния скок на местната валута – юана, която от 7,20 стигна до разменен курс от 6,70 спрямо долара. Правителството и централната банка полагат всички усилия да ограничат полета, понеже би могъл да направи неконкурентен износа на КНР.

През последното тримесечие експортът на Китай скочи с неверотяните 13,2% до исторически рекорд от 203 000 000 000 долара, отбелязва още Ел Паис.
Това е почти тройно повече на ръста на икономическото производство от 5,6% и над 26 пъти повече от скромното увеличение на потреблението от 0,5%.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени