FACEBOOK

6% срив на БВП у нас очаква голяма банка, държавата още няма план

6% срив на българската икономика очаква една от най-големите международни банки, работещи у нас. Официалните данни ще излязат тези дни. Не е ясно само от какъв растеж смятаме – от коригирания от НСИ около 3% или от 0,9%, колкото реално ги оценяват икономистите при все още неналични данни от отчета на митниците. Какъвто и да е спадът, най-тревожното е, че правителството няма план за действие. Единственото, което се казва е, че към вече изтегления за 3 месеца дълг от 1 млрд.лв., ще добавим още 1 млрд.лв., без да се споменава за какво по-точно ще се харчат парите. Дупката, която се отваря обаче е за над 7 млрд.лв. Към които трябва да се прибави още над 1 млрд.лв. от лошо заложените в бюджет 2020 приходи от ДДС от горивата при очаквани от Горанов 62 долара средна цена на петрола, абсолютно непостижими с вече цял месец под 30, а от понеделник и под 20 долара. В момента заради блокадата на големите градове, спадът на оборотите на бензиностанциите достига 80%. Което са още стотици милиони лева загуби на данъци, акцизи и ДДС.

А „кризисните мерки“, които кабинетът предлага, но още не е реализирал на практика, не са насочени толкова към икономиката, колкото към подкрепа за банките и силовите ведомства - за раздаване на бързи кредити и нови инвестиции в системите за проследяване и подслушване.

На този фон могат да се прогнозират няколко неприятни неща:

Месечният спад от 1 млрд.лв. на приходите от данъци и осигуровки през март, ще порасне през април и май – хората ще се опитат да си спасят бизнеса, след като държавата е оставила спасението на давещите се изцяло в ръцете на самите давещи се
Не особено умното спиране на всякакви дейности в болниците заради малко над 100 хоспитализираниот коронавирус, вече ги доведе до фалит, понеже приходите им са по клинични пътеки, които не могат да изпълняват. Загубите ще надминат още 1 млрд.лв. и ще бъде трудно да продължат поне да се изплащат заплатите на лекарите и сестрите, не и без промяна в закона – но парламентът мъдро бе разпуснат, за да не пречи, отново по мъдрата воля на щаба и правителството.

Към огромните загуби, причинени от необмислените заповеди, ще се добавят нарастващ, вследствие нелекуването, съвсем истински болнични за сметка на НОИ, чието оцеляване при намаляващите приходи от осигуровки става наистина проблематично и няма откъде другаде да дойде, освен от бюджета с намаляващите му приходи. Здравната система, която бе държана на стендбай заради ежегодните многомилиардни кражби от нея над 10 г., е във фактически колапс.
Спират всички останали големи заводи, което е факт – от Арсенал до Язаки най-крупните работодатели в страната стопираха мощноститеи започнаха масовите уволнения, намалява силно потреблението на енергия, а оттам падат драстично приходите в енергетиката. Това поставя на изпитание съществуването й като система.

А тя е другата основна система на националната сигурност, заедно със здравната. В съвременния свят силовите ведомства са на последно място в тази класация, както коронавирусът показа. Елементарно е дори само човек да може да направи такава преценка: за да могат да се следят и да се подслушват хората, трябва те да си зареждат апаратите, през които се извършва това.

Управляващите и щабът се отнасят подигравателно с „магазинчетата“, „павилиончетата“, „салончетата“. Защото си ги представят като две продавачки или фризьорки. Само че, за да работи един малък обект, зад него стоят огромни логистични вериги. Просто е да се обясни с „магазинче“. За да дойде до него млякото, някой „маргинал“, както финансовият министър определи самоосигуряващите се, а точно такива са фермерите, трябва да произведе мляко. Чрез транспортна фирма то да достигне до производителя на сирене и кашкавал, който изкупува това мляко – няма кой друг. Чрез друга транспортна фирма продукцията му да стигне до склад или борса. Откъдето трета транспортна фирма да го достави на магазинчето и на още хиляди като него. Така работи икономиката.

Зад двете продавачки в магазинчето, стоят още 20 други хора. Зад петте келнери в ресторанта – други 50. Зад 100-те души в хотела, дори той самият да има „мазнинка“ по определението на премиера, но това е твърде съмнително при спада на туризма ни още през 2019 г., като извадим виртуалния транзитен, който прави над 50% от посещенията в страната, стоят 1000. Апропо, туризмът се оценява на над 7 млрд.лв. от БВП на България. Ако няма сезон на морето и бъде тотално унищожен градският туризъм, каква ще бъде загубата или спада на националния ни продукт – колкото цялата очаквана от голямата международна банка.

Една сериозна държава не чака да й се стовари светът върху главата, не предполага, тя прави план. Досега не се е чуло правителството да има друг, освен изсипване на пари в тромави държавни структури: ББР, МВР, МО и МЗ (за последното е неясно как може да не му стигат парите при 5,5 млрд.лв. за здравеопазване в тазгодишния бюджет, та да трябва да му събираме дарения). Плюс стотинки за част от пенсионерите. При това без актуализация на бюджета, каквато е нормалната демократична и правова процедура. За да няма обсъждане...
Имаме анонсирано като дясно правителство, чиято първа и единствена грижа трябва да бъдат СВОБОДАТА и в частност СВОБОДНАТА ЧАСТНА БИЗНЕС ИНИЦИАТИВА или с други думи – малкият и средният бизнес, които дават ¾ от БВП и заетостта в нашата страна.
Колкото и да е странно, отляво идва единствената засега заявка за национален социално-икономически план, който БСП обяви, че ще лансира до 5 април и ще иска заради това свикване на парламента. А Народното събрание без друго ще трябва да се събере, за да удължи толкова любимото на всеки генерал извънредно положение. Дано да не е с повече от 2 седмици, защото ще убие икономиката. А помните ли какво казваше последният американски президент, при който икономиката цъфтеше 2 цели мандата. Бил Клинтън даже си го беше записал, та винаги да стои пред погледа му:
Икономиката, глупако!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени