FACEBOOK

Нелепи са прогнозите на Горанов: Кадиев

"За съжаление мисля, че сценариите на МФ за развитие на икономиката ни са напълно погрешни. Да предвидиш най-лош сценарий с 3% спад на БВП, а и някакви имагинерни сценарии с ръст от 0.7%, е просто пожелателно мислене. Да кажеш, че най-лош сценарий за спад на приходите е 2.44 млрд.лв., като само от акциз и ДДС от спад на потребление и цени на петрол ще е вероятно над 1.5 млрд.лв., да не говоря за всичко останало, е нелепо.
Или си заравят главата в пясъка, или са решили да ни сервират лошите новини на час по лъжичка, за да не ни "страхуват".

Надявам се са останали свестни анализатори в МФ, макар че закриха Агенцията за икономически анализи и прогнози ги пръснаха в някакви дирекции. Надявам се правят и истински анализи, не този шербет на Горанов.
Всъщност всички тези числа са важни по една-единствена причина- кога и какви икономически мерки ще предприеме правителството, за да омекоти кризата.
Лош анализ- лоши мерки.

Правителството трябва да е готово за много сериозна рецесия, от порядъка на 10% и повече. Не само заради слабостите на нашата икономика, а и заради структурните проблеми на европейската икономика, където изнасяме.
Трябва да е готово и за безработица от порядъка на 500 хил. души и нагоре, при сегашна около 138 хил. души.
И за рязък спад на преводите от чужбина, нашите сънародници там вече няма да имат тази възможност.
Икономическата криза е по-трудна за овладяване от здравната. Няма нито лесни, нито бързи решения.
Най-лошият ефект на ЕС (освен корупцията на еврофондовете) е, че забравихме да мислим. Чакаме някоя евродиректива да ни каже какво да правим.

А точно сега е време за мислене и решения", анализира бившият заместник - министър на финансите и ексдепутат Георги Кадиев, икономист, магистър от университетите Лестър и Харвард.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени