FACEBOOK

Новият договор на Берлин с Катар за втечнен природен газ няма да бъде достатъчен, за да замени вноса от Москва: Депутат

Германия все още не може да замени напълно руския природен газ, дори след като постигна споразумение за доставка с Катар, предупреди председателят на комисията по енергетика в Бундестага Клаус Ернст.

По-рано беше обявено дългосрочно енергийно споразумение, според което държавата от Персийския залив ще доставя до два милиона тона втечнен природен газ (LNG) годишно за Германия, считано от 2026 г. Съобщава се, че сделката ще продължи поне 15 години.

"Федералното правителство празнува сделката си за втечнен природен газ с Катар и се хвали с големи числа. Факт е, че тези два милиона тона втечнен природен газ отговарят на три процента от потреблението на газ в Германия. Все още няма реални алтернативи на руския газ!", написа политикът от партията "Левите" в Twitter.


По данни на Bloomberg сделката с Катар се равнява на около 6% от обема на руския газ, внесен от Германия през 2021 г. Горивото ще идва от съвместните предприятия на ConocoPhillips в Катар и ще се доставя на плаващия терминал за внос Brunsbuttel, който е в процес на изграждане.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени