FACEBOOK

Нинова пак не хвърли оставка в БСП

Бламираха Добрев и Паргов въпреки решението на съда

Соцлидерът Корнелия Нинова отново оцеля, въпреки призивите за оставката. Те дойдоха за пореден път, след разгрома на изборите на 2 октомври, които пратиха БСП на пето място. Самата Нинова обаче не видя резултатите като трагични, а като “близки до тези от ноември миналата година”.

От БСП се събраха на Национален съвет, от който бяха изключени основните критици на соцлидера - Кирил Добрев и Калоян Паргов. На пленума на Левицата бе прието предложението на Нинова - да се проведе партиен конгрес през февруари. В дневния му ред е реформа в партията, но не и смяна на ръководството, обяви самата Нинова на пресконференция след заседанието. Тя призна, че е имало предложения на конгреса да бъде избран нов председател, но в крайна сметка бяха приети други теми за обсъждане  - реформа в партията и широка коалиция с леви формации. До подобно съдържание се стигна благодарение на липсата на Добрев и Паргов.

На свое заседание Общопартийната контролна комисия на БСП с мнозинство от 17 "за" и 2 "въздържали се" реши, че двамата не могат да вземат участие в заседанието и да гласуват. Те бялаха бламирани въпреки решението на Върховния касационен съд, който още през лятото възстанови изключения от партията Добрев и наказания Паргов като членове на Националния съвет на БСП – нещо, което юристът Нинова би трябвало да разбира.

“Придружен съм от съдебно решение. Аз съм член на Националния съвет на БСП”, заяви Добрев преди самия съвет. “Ако БСП е българска партия, то аз мога да присъствам на пленума”, подчерта той. Според него БСП с това ръководство няма да просъществува дълго.

Напомняме, че през тази седмица стана ясно, че прокуратурата е образувала проверка срещу Нинова по жалба на Добрев.

"Събрахме близо 90 подписа за оставката на Нинова”, заяви пред журналисти Паргов преди старта на Националния съвет на БСП. "Има вероятност да надделее разумът", каза още той, но в крайна сметка не позна.

Паргов подчерта, че съветът е свикан, за да може като най-висш орган на партията да обсъди "тази унизителна ситуация", в която се намира Левицата, а именно едноцифреният резултат, получен на изборите.

"Това означава, че една партия като Възраждане, която не ви допуска до пресконференции, само до преди няколко години беше 1%, а днес е вече и тя пред нас", допълни Паргов. Той добави, че не е нормално за една стогодишна партия, която е била твърдо вляво, днес да бъде изместена от една център-либерална партия като Продължаваме промяната и от Възраждане.

По-късно стана ясно, че евродепутатите от БСП Сергей Станишев, Петър Витанов и Елена Йончева също искат оставката на Нинова. Те излязоха със съответната позиция, разпространена преди пленума, а причината отово е резултатът на БСП на парламентарните избори на 2 октомври.


“Социалистическата партия, начело с Корнелия Нинова, за последните 5 г. изгуби подкрепата на повече от 700 000 българи. От значим фактор в политическия живот, който задава посоката на развитието на България, БСП се превърна в малка формация. И продължава да се срива. Една десета от местата в НС, отредени на 2 октомври на БСП, не могат да са повод за гордост. Партията не трябва да допуска да стои в ъгъла и да отчита като успех факта, че е изгубила само малко. Нейната роля е да бъде лидер, да задава посоката на развитие, да бъде търсена от стабилни партньори, с които заедно да управлява. БСП, начело с Нинова, с лека ръка пропиля тази възможност”, сочи становището на евродепутатите.

Припомняме, че преди дни с “апел за незабавна промяна” излязоха и от Младежкото обединение в БСП.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени