FACEBOOK

Мястото на тежки камиони не е на жълтите павета – рушат ги: Б. Бонев

Софиянци негодуваха днес заради окупацията на жълтите павета от тежка техника, която ги разбива. Протестираха строителните фирми, които са получили 70% аванс и са свършили 4% от платената с него работа, като не се видя присъства ли сред демонстриращите фирмата Автомагистрали Хемус АД, управлявана от футболиста Асен Букарев и поела поръчки за 700 млн. лв. по данни на Сметната палата с 41 служители.

„Цял ден строителни компании протестират в центъра на София, разполагайки тежка техника върху жълтите павета - културна ценност на столицата от национално значение. Това ни провокира да поставим няколко въпроса:

Защо ентусиазмът, с който тези фирми се борят за стотици милиони, никакъв го няма, когато трябва да се строи качествено и в срок?
Защо 10-тина строителни компании са узурпирали целия строителен бранш в България, принуждавайки стотици малки фирми да им работят за жълти стотинки като подизпълнители?

Докога големите фирми ще бавят плащанията към подизпълнители, въпреки че държавните пари вече са им преведени?
Ще питаме и #КОЙ е разпънал голям политически чадър, за да получават тези 10-тина фирми на практика всички обществени поръчки за строителство?

Защо Трейс, Джи Пи груп, ПСТ, Водстрой, ВДХ, Щрабаг, ГБС, Калистратов... никога не носят отговорност за безобразно некачествените ремонти, които извършиха през последните години, усвоявайки милиарди от нашите пари?

Дали защото именно този политически чадър, който им осигурява тлъстите поръчки, после е впрегнат да ги защитава от глобите, заложени в подписаните договори?

Въпросите са много, а отговорите - неудобни, защото ще лъсне дългогодишната зависимост на "големите" в този бранш. Всичко това за сметка на обществения интерес и хилядите работници, които са лишени от заслужените им заплати, заради далаверите на шефовете им”, пише общинският Борис Бонев.

Пропуснал е до отбележи, че същите компании направиха и ремонтите в София, които се нуждаят от последващ ремонт, а на някои от тях именно по тази причина, но само в столицата бяха нанесени и тежки глоби за некачествено строителство.

Мария Пенчева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени