FACEBOOK

Мустафа игнорира Гешев

„Фокусът ни е върху корупцията, а не предстоящите избори”, заяви пред журналисти американският посланик  в България Херо Мустафа. Коментарът й дойде веднага след решението на САЩ да наложат санкции по Закона Магнитски срещу Васил Божков, Делян Пеевски и зам.-шефа на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. На срещата присъства и Пол Ахърн, който е високопоставен служител в Министерството на финансите във Вашингтон, което огласи списъка. Той е у нас от понеделник, а от сряда заедно с посланика са имали редица срещи.

Преди информацията за санкциите да бъде направена публично достояние, двамата проведоха лични разговори с множество ключови фигури – посланици от съюзнически на САЩ държави, българския президент Румен Радев, правителствени служители. Лидери на различни партии,

включително Бойко Борисов, който беше повикан след огласяването, както и активисти от гражданския сектор също са в листата.

Големият отсъстващ от този списък обаче е главният прокурор Иван Гешев, който подпали новата вълна от протести у нас с поредното си нахлуване в държавна институция. Обвинител №1 беше игнориран и от вътрешния министър Бойко Рашков, чието ведомство той атакува след скандала със СРС-тата.  “Не сме се срещали с главния прокурор. Засега не е в нашия дневен ред“, коментира американският посланик.

За разлика от всички останали, само лидерът на ГЕРБ дойде на крак при Мустафа, а не обратното. Кортежът на Борисов пристигна в резиденцията и, където тя живее в Бояна. Разговорът  им обаче не е бил свързан с наложените от САЩ санкции, уверяват от партията на бившия премиер.

"Искам да подчертая какво сме направили досега. В нашия списък имаме съдия, бивш правителствен служител, олигарх, политик, бизнесмен… Когато имаме корупция на всички тези нива, ние не сме тези, които ще донесем промяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш партньор, приятел и съюзник",  заяви пред журналисти американският посланик след срещите.

"Това не е политическо действие. Нямаше как да знаем, че ще има изборипрез юли, когато започнахме това разследване. Когато събрахме доказателствата, ние бяхме наясно, че трябва да действаме в момента, в който приключим с работата", каза Ахърн в коментар пред Mediapool.

В отговор на въпрос дали САЩ са готови да предоставят цялата налична информация на българската прокуратура, той отговори, че институцията ще има достъп само до официалното съобщение.

В заключение Мустафа подчерта, че „корупцията в България е ендемична”.

"Чуваме от всички колко е важна борбата с корупцията в България. Това не е насочено към някоя конкретна личност, партия или институция. Корупцията е ендемична. В САЩ също има корупция. Никога не съм казвала, че ние сме перфектни. Но посланието е, че никой не е над закона. Преследването на корупция е задача за всички партии. Ако народът казва, че иска България да има жизнена демокрация с разцъфтяваща икономика и да БЪДЕ лидер в региона, това няма как да стане с корупция. Парите, които са намесени в този случай (Божков и Пеевски), са значителни. Те идват от данъкоплатците. От вас. Посланието към всеки политик е да слуша народа. Да се направят всички необходими реформи, за да може наистина да се преследва корупцията", заключи посланикът.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени