FACEBOOK

Политико: US санкции за високопоставени българи, ЕС не прави нищо

„САЩ санкционираха високопоставени българи за корупция. ЕС не прави нищо“ - това е заглавието на статия на авторитетното издание Политико по повод наложените вчера мерки от САЩ срещу шестима българи начело с Васил Божков и Делян Пеевски:

"Необичайно широкообхватната стъпка на Америка е смущаваща за ЕС, тъй като разкрива неспособността на блока да контролира собствения си двор заради множество корупционни скандали, често свързани с еврофондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и мощни олигарси. Този ход представлява най-мащабното действие на Америка за един ден по силата на Закона за отчетност на човешките права в страната, който е насочен към извършители на корупция и нарушения на човешките права по целия свят.

За разлика от това ЕС очевидно избра да не се противопоставя на българите, борещи се с корупцията.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и Ангела Меркел си затваряха очите за срив на върховенството на закона в най-бедната държава в ЕС през последните години. Бившият министър-председател Бойко Борисов, който доминираше политиката на страната почти десетилетие, беше техен близък съюзник на политическата сцена на ЕС в ЕНП и никога не беше критикуван заради съдебните пропуски на страната си. Въпреки че бившият пожарникар и каратист загуби властта си след изборите през април, неговата партия ГЕРБ все още заема челно място според анкетите преди новите избори на 11 юли.

Докато корупцията отдавна е идентифицирана като проблем в България, мащабът на

разгръщането на корупционните скандали през последната година разкри как олигархичната мафия ефективно е завладяла държавата, упражнявайки контрол чрез институции като съдебната власт, службите за сигурност и медиите.

Най-високопоставеният, който е санкциониран, е Делян Пеевски, противоречив медиен магнат и бивш депутат.

Пеевски, който е свързан с ДПС, се очерта като един от символите на корупционните проблеми в страната. Отделът санкционира и беглеца - казино барон Васил Божков, един от най-богатите граждани на България, Илко Желязков от Националното бюро за СРС и 64 лица, свързани с олигарсите, прекъсвайки достъпа им до американската финансова система.

САЩ обяви забрани за влизане в още по-широк списък с български публични личности и техните семейства, включително бивш заместник-министър.

„Големият въпрос е кого са корумпирали?“ каза Елена Йончева, член на ЕП, водещ критик на Борисов и член на БСП.
САЩ каза, че Божков - който е регистрирал политическа партия, спечелила 3 % от на изборите през април - е „подкупил правителствени служители на няколко пъти“, включително „ настоящ политически лидер. "

Обвини и Желязков, че действал като фронтмен на Пеевски в корупционни сделки: „Пеевски използва Желязков за провеждане на схема за подкуп, включваща български документи за пребиваване на чуждестранни лица, както и за подкупване на държавни служители чрез различни средства в замяна на тяхната информация и лоялност“, според правителството на САЩ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени